Zaměstnanci Amazonu v Německu opět stávkují. Dárky dorazí včas, slibuje firma

ČTK ČTK
21. 12. 2016 12:15
Odboráři požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Stěžují si také na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín – Zaměstnanci amerického internetového obchodu Amazon v Německu opět stávkují kvůli vleklému sporu ohledně mezd a pracovních podmínek. Již v pondělí přerušili práci zaměstnanci distribučního střediska Amazonu v německém městě Koblenc. Dnes vyzval odborový svaz Verdi, aby se ke stávce připojili pracovníci dalších tří středisek. Protest by měl trvat až do 24. prosince.

Odborový svaz Verdi podle své mluvčí předpokládá, že v každém z těchto středisek bude stávkovat několik stovek pracovníků. Amazon má v Německu celkově devět distribučních středisek, ve kterých působí 11 000 stálých zaměstnanců a tisíce sezonních pracovníků, píše agentura Reuters.

Stefanie Nutzenbergerová z vedení svazu Verdi uvedla, že stávka by mohla Amazonu způsobit výpadky v dodávkách a zvýšit náklady. Amazon však slibuje, že zboží zákazníků doručí ve slibovaných termínech. "Vánoční dárky dorazí včas," prohlásil mluvčí firmy.

Verdi opakovaně organizuje stávky v distribučních centrech Amazonu od května 2013. Odboráři požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Stěžují si také na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. V Dobrovízi u Prahy loni otevřel své první distribuční centrum v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy