Zaměstnanci Amazonu v Německu opět stávkují, chtějí vyšší mzdy nebo menší tlak na výkon

ČTK ČTK
23. 11. 2015 10:43
Pracovníci střediska v Koblenci přerušili práci o půlnoci, protest má trvat až do čtvrtka. Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami. Stěžují si také na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Koblenc - Zaměstnanci distribučního centra amerického internetového prodejce Amazon v německém městě Koblenc vstoupili do stávky. Oznámil to dnes Marko Bärschneider z odborového svazu Verdi. Pracovníci střediska přerušili práci o půlnoci, protest má trvat až do čtvrtka, uvedla agentura DPA.

Amazon se v Německu potýká s protesty zaměstnanců již delší dobu, pracovníci v Koblenci naposledy stávkovali v září. Amazon v Německu provozuje celkem devět distribučních center, v nichž pracuje asi 11 000 lidí.

Odbory požadují, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu. Svaz Verdi si také stěžuje na extrémní tlak na pracovní výkon, na porušování pracovních podmínek a na mimořádně vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Odborový svaz Verdi již minulý týden oznámil, že plánuje stávky v německých distribučních centrech Amazonu i během letošních Vánoc. Odboráři nicméně odmítli upřesnit, kdy a kde se protesty budou konat. Chtějí prý využít momentu překvapení ke zvýšení dopadů stávek. Amazon čelil vánočním stávkám v Německu také v uplynulých dvou letech.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě, v září otevřel distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Do roku 2018 v tomto centru najde práci 2000 stálých a 3000 sezonních zaměstnanců. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.

 

Právě se děje

Další zprávy