Skladníci Amazonu stávkují během slevového šílenství. Chtějí větší bezpečnost práce

ČTK ČTK
14. 10. 2020 17:32
Zaměstnanci internetového obchodu Amazon v Německu zahájili stávku. Vybrali si k ní dvoudenní slevovou akci, kdy firmě rostou tržby. Odborový svaz Verdi dnes uvedl, že počet stávkujících by měl výrazně převýšit číslo 2000. Odboráři chtějí po americké firmě vyšší mzdy a uzavření kolektivní smlouvy. Tvrdí také, že zaměstnanci pracují během pandemie bez dostatečné ochrany.
Na ilustračním snímku je kurýr služby Amazon roznášející balíček v době pandemie.
Na ilustračním snímku je kurýr služby Amazon roznášející balíček v době pandemie. | Foto: Reuters

Odbory vyzvaly ke dvoudenní stávce v sedmi německých logistických centrech. Globální slevová akce Prime Day byla letos kvůli koronaviru přesunuta z července na 13. a 14. října. Podle zpravodajského serveru Reveal bývá v týdnu, který připadá na akci, v distribučních centrech firmy nejvíce zranění.

Mluvčí Amazonu se ohradil proti obviněním odborů, že firma vystavuje zaměstnance během koronavirové pandemie významnému zdravotnímu riziku. Zmínil častější úklid a čištění, dezinfekci, měření teploty, povinné nošení roušek a nařízení udržovat rozestupy. "Balíčky přijdou zákazníkům včas," zdůraznila dnes firma, pro niž Německo představuje po Spojených státech největší trh.

V Německu pro Amazon v logistice pracuje kolem 16 000 stálých zaměstnanců. Po celém Německu provozuje firma 15 logistických center. Odbory zorganizovaly stávky německých zaměstnanců firmy opakovaně, ta poslední byla v červnu.

Amazon z koronavirové krize těží, protože poptávka po zásilkách zboží objednaného na internetu během pandemie výrazně vzrostla. Společnost dosáhla na burze rekordního ocenění.

 

Právě se děje

Další zprávy