Žalobu na Volkswagen podalo v USA na 200 zákazníků, chtějí významné odškodné

ČTK ČTK
24. 2. 2016 21:28
Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí. Volkswagen přiznal, že v USA je "šidícím" softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů. Po celém světě se problém týká 11 milionů aut. Americké úřady podaly v lednu kvůli skandálu na automobilku žalobu, která by ji mohla stát teoreticky až 48 miliard dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí. Informovala o tom agentura AFP.

Volkswagen "nešetřil žádnou oběť, která mu stála v cestě, cílil na zákazníky, na americké a zahraniční regulátory a dokonce i na vzduch, který dýcháme," stojí v hromadné žalobě, která byla tento týden podána k soudu v San Francisku.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů. Po celém světě se problém týká 11 milionů aut.

Americké úřady podaly v lednu kvůli skandálu na automobilku žalobu, která by ji mohla stát teoreticky až 48 miliard dolarů. Nyní se kvůli aféře na soud obrátilo 174 majitelů vozů Volkswagen. V hromadné žalobě tvrdí, že automobilka nakládala se svými zákazníky jako s loutkami a svým postojem ohrozila zdraví Američanů.

Částku, jakou by na německé firmě chtěli vysoudit, žalující neuvedli. Požadují však, aby firma jejich auta odkoupila a aby jim přiznala "významné" odškodné. Volkswagen již dříve nabídl majitelům dotčených aut ve Spojených státech dárkový balíček obsahující platební karty v hodnotě 1000 dolarů (25 tisíc korun), aby získal zpět jejich důvěru.

Šéf programu pro vyřizování finančních nároků v rámci tohoto skandálu řekl, že koncern nabídne v USA zhruba 600 000 majitelů naftových aut s nadměrnými emisemi velkorysé odškodné. Souhlas amerických úřadů k úpravě vozidel se zatím automobilce získat nepodařilo.

Komentátoři Hospodářských novin si vybrali téma, které je v právě končícím roce zaujalo nejvíc. U Julie Hrstkové to byla aféra automobilky Volkswagen. | Video: Julie Hrstková, komentátorka HN
 

Právě se děje

Další zprávy