Zájem o účtenkovou loterii na Slovensku výrazně klesl

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 1. 2015 13:15
Ministerstvo financí uvedlo, že soutěž rušit neplánuje, přestože příjmy státu pomáhá zvýšit jen nepatrně.
Slovenská účtenková loterie
Slovenská účtenková loterie | Foto: Tipos

Bratislava - Zájem Slováků o účast v účtenkové loterii, kterou zavedla levicová vláda premiéra Roberta Fica coby jedno z opatření na potírání daňových úniků, v posledním období opadl. Obyvatelé nyní registrují do soutěže o finanční ceny mnohem méně účtenek než při spuštění loterie na podzim roku 2013.

Zatímco po zahájení účtenkové loterie Slováci zaregistrovali do soutěže podle státní loterijní společnosti Tipos více než deset milionů pokladních dokladů za měsíc, v současnosti to není ani polovina tohoto počtu.

Právě od množství zaregistrovaných účtenek přitom po změně systému losování výher loni na podzim závisí výše jackpotu, o který účastníci účtenkové loterii hrají. Z údajů Tiposu vyplývá, že letos v lednu jackpot v žádném ze čtyř losování nedosáhl hranici 10 000 eur (275 000 korun), což v minulosti byla v loterii hlavní výhra. Nejvyšší výhra v účtenkové loterii v prvním letošním měsíci činila 8863,99 eura (zhruba 246 800 korun).

Slovenské ministerstvo financí sdělilo, že účtenkovou loterii se rušit nechystá. "Hlavním přínosem účtenkové loterie je její edukační potenciál, tedy to, že je ideálním nástrojem šíření daňové osvěty. Záměrem bylo šířit myšlenku, že normální je daně platit, nikoliv se placení daní vyhýbat, protože daňoví podvodníci okrádají všechny ostatní, kteří platí daně poctivě," uvedla mluvčí ministerstva financí Alexandra Gogová.

Z loňské analýzy ekonomů slovenského ministerstva financí vyplynulo, že účtenková loterie pomáhá zvýšit příjmy státu pouze nepatrně.

Do účtenkové loterie na Slovensku se mohou zájemci zapojit prostřednictvím pokladního dokladu, který jsou povinni obchodníci vydat zákazníkům při nákupu zboží. Slovenský parlament loni rozhodl o rozšíření používání registračních pokladen k evidenci tržeb do dalších sektorů ekonomiky.

Projekt zvažovala také česká vláda, především její současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Právě slovenský příklad ale ukázal, že nejde o přínosné řešení. "V tuto chvíli o pravidelné účtenkové loterii neuvažujeme," uvedla v prosinci náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová.

Od roku 2016 chce česká vláda spustit elektronickou evidenci tržeb podle chorvatského vzoru, dlouhodobou účtenkovou loterií ji ale zřejmě nepodpoří. Hornochová nevyloučila, že ale může jít o jednorázový marketingový nástroj.

 

Právě se děje

Další zprávy