Zájem o nová auta v lednu rostl, prodeje zvýšila i Škoda

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 2. 2015 9:27
Meziročně prodala mladoboleslavská automobilka o 3,6 procenta vozů více, její podíl na evropském trhu se však nepatrně snížil.
Foto: Vojtěch Marek

Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v lednu meziročně zvýšil o 6,7 procenta na téměř jeden milion vozů. Růst tak zaznamenal již sedmnáct měsíců za sebou. Vyplývá to z úterních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Růst zaznamenala i mladoboleslavská Škoda, ta v prvním měsíci roku v zemích EU zvýšila prodej o 3,6 procenta na 43 020 vozů a byla jedenáctou nejprodávanější značkou. Její tržní podíl se však meziročně nepatrně snížil, a to ze 4,4 na 4,3 procenta.

Celkově počet nově registrovaných osobních aut v sedmadvaceti státech EU dosáhl v lednu 999 157 vozidel. Do statistiky však zatím nejsou započítané údaje z Malty.

Poptávka po autech v Evropě se začala zotavovat po šestiletém propadu, během kterého se prodej dostal na nejnižší hodnoty za několik desítek let. Mezi značkami vede skupina Volkswagen, která roste rychleji než celý trh. K lepším číslům ale přispěl i růst poptávky po španělském Seatu, kterému pomáhá oživení tamního trhu.

Pesimismus zůstává jen v Řecku

Z velkých trhů zaznamenalo v lednu výrazný nárůst Španělsko, kde se prodej zvýšil o 27,5 procenta, a Itálie s nárůstem o skoro jedenáct procent. V Německu byl prodej vyšší o 2,6 procenta. Podstatný růst ale nastal i v nových členských státech EU, kde se odbyt ve srovnání s lednem 2014 zlepšil o 4,6 procenta.

"Čísla se příliš neliší od toho, co jsme zvyklí ve statistikách vídat již déle než rok, tedy růst většiny hlavních trhů a celkově jednociferný nárůst nových registrací. Příjemným zjištěním je, že roste všech pět hlavních trhů, včetně Itálie a Španělska, kde se zákazníci začínají vracet do autosalónů. Pesimismus jižní části eurozóny tak v podstatě zůstává jen v Řecku," komentoval výsledky Jan Linhart ze společnosti KPMG. Pro letošní rok odhadl růst v řádu jednotek procent.

 

Právě se děje

Další zprávy