Zájem o hypotéky prudce klesl. Ceny nemovitostí ale zatím nereagují a dál letí vzhůru

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
16. 2. 2022 7:55
Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypotéky v celkovém objemu přes 32,6 miliardy korun. To představuje oproti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplynulo to z hypomonitoru České bankovní asociace. Zájem se snižuje, protože úrokové sazby rychle rostou. Průměrná sazba poskočila na 3,4 procenta. Ceny nemovitostí ale zatím dál překonávají rekordy.
Foto: Jan Horký

"Lednové měsíce bývají oproti konci roku obvykle z pohledu poskytnutých hypoték slabší. Ale meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení. To předznamenává, jak se bude letošní rok z pohledu poskytnutých hypoték vyvíjet," říká k výsledkům Hypomonitoru Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA). 

Z celkového objemu poskytnutých hypoték tvoří přes 26 miliard hypotéky skutečně nové a šest miliard korun pak hypotéky refinancované. Úroková sazba u zmíněných skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu vzrostla ze tří na 3,4 procenta. 

"Pokles zájmu primárně přisuzujeme pokračujícímu růstu úrokových sazeb. Další ochlazení trhu očekáváme po letošním dubnu, kdy vstupuje v platnost přísnější regulace limitů pro poskytování hypoték. Za celý letošní rok pak očekáváme celkový pokles trhu okolo 50 procent," odhaduje Matěj Novák z Moneta Money Bank.

Sazby míří nad pět procent

Průměrná hypoteční sazba se v lednu dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013. Stejně jako v předchozích měsících však lednová úroková sazba ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, kdy byly úrokové sazby ještě nižší.

Proto se průměrná hypoteční sazba u nově uzavřených smluv pohybuje stále pod současnými nabídkovými sazbami hypoték. Ty se v lednu pohybovaly nejčastěji v širokém rozmezí od čtyř do pěti procent a vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb lze očekávat jejich další růst.

"Očekáváme, že do poloviny letošního roku půjdou úrokové sazby ještě nahoru a budou se pohybovat kolem pěti až 5,5 procenta, koncem roku by pak pozvolna mohly začít klesat," uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat. Průměrná výše hypotéky v lednu nepatrně poklesla, pohybovala se však na podobné úrovni jako v předchozích měsících, a to kolem 3,4 milionu korun.

Hypomonitor, který obsahuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen, sleduje vývoj na hypotečním trhu podobně jako Hypoindex společnosti Fincentrum. Ten došel v měsíčním šetření k podobným číslům: průměrná úroková sazba je 3,43 procenta, průměrná výše hypotéky dosáhla  3,25 milionu korun.

Podle Hypoindexu poskytly banky za měsíc leden 7 045 kusů nových úvěrů v hodnotě 22,89 miliardy korun. To je propad o více než 30 procent u objemu i u počtu poskytnutých hypoték oproti minulému měsíci. "Hypoteční trh znatelně ochlazuje a ochlazovat bude i v dalších měsících," uvedl k tomu Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Ceny za nemovitosti i pozemky dál rostou

Na zdražení hypoték by mohl trh s nemovitostmi reagovat ochlazením současných, značně přehřátých cen. Zatím se tak ale neděje. Dojde k tomu zřejmě až v následujících měsících. Jak uvádí HB Index ČSOB, růst cen nemovitostí v posledním čtvrtletí roku 2021 znovu překonával dosavadní rekordy.

"Ceny pozemků vzrostly za pouhé tři měsíce o téměř šest procent, meziročně pak růst přesáhl 23 procent. Jde o největší nárůst za celou historii našeho indexu. Stabilní růst cen i nadále vykazují bytové jednotky, stejně jako minulé čtvrtletí zdražily o pět procent. Naopak tempo růstu cen v posledním čtvrtletí mírně zpomalilo u rodinných domů, i tak ale domy meziročně zdražily o 17,9 procenta," uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

V nadcházejícím období očekává zpomalení tempa zdražování, hlavně kvůli dražším úrokovým sazbám. Zlevňování v žádném ze segmentů ale podle něj nenastane.

U bytů zjistil HB Index největší nárůst cen v Ústeckém kraji, v Praze byty rostly o 4,4 procenta, nejvíce v kategorii 2+1 a 2+kk. "Tahounem růstu zůstal vysoký podíl investičních nákupů a obava z inflace, navíc přibyla obava ze zpřísňování podmínek hypotečních úvěrů ze strany centrální banky," říká Feix.

V hlavním městě pokračuje trend zdražování novostaveb v průběhu výstavby, developeři se nyní častěji přiklánějí k levnějším variantám výstavby. Na druhou stranu však roste tlak ze strany nakupujících na vyšší standard vybavení a jeho energetickou úspornost.

U rodinných domů růst cen mírně zpomalil, i nadále však platí, že zdražily nejvíce za posledních deset let. "Přetrvává zájem o domy v dobrém technickém stavu, naopak nižší zájem je kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů o domy určené k rekonstrukci a o novou výstavbu domů. Lidé stále více vyhledávají rodinné domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, kde jsou ceny přívětivější," uvádí Feix.

Nejvíce se pak staví ve Středočeském a Jihomoravském kraji, tedy v dojezdové vzdálenosti od největších českých měst. 

Za zmíněným nárůstem cen pozemků stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou zpomalují zastaralé územní plány i nedostatečné kapacity inženýrských sítí, jejichž náklady na zavedení navíc také zdražují.

"S rostoucí cenou roste zájem o pozemky i v lokalitách vzdálených od velkých měst. Díky převisu poptávky se i více prodávají pozemky, které nejsou primárně určeny pro výstavbu, především pro spekulace," uzavírá Jiří Feix.

 

Právě se děje

Další zprávy