Zájem o fotovoltaiku není bublina. Krize rozvoj jen urychlila, říká expert v poradně

Ekonomika Ekonomika - za podpory: columbus energy
Aktualizováno 16. 11. 2022 11:42
Energetická krize, kterou provází raketové zdražování a obavy o nedostatek plynu, obrátila pozornost k alternativním zdrojům. Výrobci potvrzují růst zájmu o solární panely i tepelná čerpadla. Energetický expert a člen dozorčí rady firmy Columbus Energy Petr Vaverka v týdnu radil čtenářům Aktuálně.cz, kdy se montáž solárů a čerpadel vyplatí i kolik si připravit peněz.
Online rozhovor s expertem na fotovoltaiku
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Solární elektrárny jsou aktuálně nejrychleji rostoucím obnovitelným zdrojem v Evropské unii a stoupající oblibě se těší i v Česku. Jen v letošním prvním pololetí vzniklo podle Solární asociace 9354 slunečních elektráren s celkovým výkonem 74,8 megawattu. To je více než za celý loňský rok, kdy bylo instalováno 9321 fotovoltaických elektráren s výkonem 62 megawattů.

"Od počátku růstu cen v druhé polovině loňského roku je zájem o nové instalace rekordní u domácností i firem. Již loni bylo do Nové zelené úsporám (dotační program - pozn. red.) podáno dvakrát více žádostí než v roce 2020, letos jsme stejný počet pokořili už v polovině roku," uvedl v říjnu programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Loni většinu žádostí tvořily menší instalace na rodinných domech. Řada domácností totiž v době raketového zdražování energií vidí soláry jako nejlepší možnou volbu.

Vedle toho se lidé enormně zajímají také o montáže tepelných čerpadel. Potvrzují to data výrobců, podle nichž se nyní dodací lhůty prodloužily z pár týdnů i na několik měsíců. Asociace pro využití tepelných čerpadel odhaduje, že prodeje letos meziročně vzrostou o 50 procent.

Komora obnovitelných zdrojů energie předpovídá, že do roku 2027 přejde na čisté vytápění až 500 tisíc domácností, z toho nejméně polovina bude využívat právě tepelná čerpadla. Alternativní zdroje energií mají tuzemsku také pomoci vyvázat se ze závislosti na ruském plynu. Komora se domnívá, že obnovitelné zdroje mohou do pěti let nahradit deset až 20 procent plynu z Ruska.

Vláda zároveň koncem září schválila pro obnovitelné zdroje energie klíčový návrh, který měl usnadnit stavbu solárních elektráren. Ten však zatím oproti předpokladům neprošel sněmovnou. 

Odborník na fotovoltaiku Petr Vaverka
Odborník na fotovoltaiku Petr Vaverka | Foto: Columbus Energy

Podle návrhu nemělo být pro zelené elektrárny do 50 kilowattů třeba stavební povolení ani licence od Energetického regulačního úřadu. Nyní limit činí jen deset kilowattů. Novelu předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort navrhl její projednání ve zrychleném legislativním procesu, protože usiloval o to, aby začala platit již letos. To se ale nelíbilo opozici, která návrh na schválení novely již v prvním čtení vetovala.

Komu se vyplatí pořídit fotovoltaiku či tepelné čerpadlo? Jak komplikovaný je celý proces a kolik bude stát? Expert Petr Vaverka ve středu čtenářům Aktuálně.cz radil, jak na alternativní zdroje energií.

Online rozhovor s expertem na fotovoltaiku

Rozhovor skončil
16. 11. 2022
Ptá se: Pavel

Vyplatí se zkombinovat tepelné čerpadlo země-voda pro vytápění a ohřev TUV v pasivním RD (celková roční spotřeba elektřiny 7MWh) s fotovoltaikou s akumulátorem? Největší spotřeba elektřiny je během zimních měsíců, kdy je výkon fotovoltaiky naopak nejmenší.

Odpovídá: Petr Vaverka

Určitě ano, v letních měsících lze přebytky z FVE využít k ohřevu TUV a k vlastní spotřebě v celé domácnosti včetně spotřeby tepelného čerpadla.

16. 11. 2022
Ptá se: Petr

Dobrý den.
Můžete mi říci, zda s vyplatí si pořídit tepelné čerpadlo do RD,kde se topí kondenzačním kotlem na plyn a nemá podlahové topení, tedy jen radiátory? Protopíme za rok cca 27MGWh plynu

Odpovídá: Petr Vaverka

Dotaz je velmi obecný. Při návrhu řešení by se měl provést výpočet teplených ztrát, které ovlivňují např. zateplení stropu, stěn, kvalita oken, izolace podlahy apod.
V případě, že vám tepelné ztráty vyjdou, určitě je vhodná volba tepelného čerpadlo. V případě běžných radiátorů je nutná volba vysokoteplotního tepelného čerpadla.

16. 11. 2022
Ptá se: David Jakeš

Dobrý den, mám několik nabídek na fotovoltaiku od různých společností. Poradíte mi prosím na co si dát pozor předtím, než podepíšeme smlouvu? Děkuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Je třeba si uvědomit, že si pořizujete řešení na cca 30 let, takže byste si měli zvolit důvěryhodného partnera, u kterého budete případně moci uplatnit v budoucnosti reklamace a servis.

16. 11. 2022
Ptá se: HELENA PLAVČANOVÁ

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má pro nás (2 důchodci) význam tepelné čerpadlo? Bydlíme ve starém cihlovém zatepleném tříposchoďivém domě s novými okny ve 2.patře v bytě 3+kk .Máme vlastní plynový kotel na vytápění, vaření a ohřev vody. Děkuju za odpověď Plavčanová

Odpovídá: Petr Vaverka

Dobrý den, v případě, že máte kam umístit venkovní jednotku, tak realizace dává smysl s ohledem na výrazně vyšší účinnost tepelného čerpadla oproti plynovému kotli.

16. 11. 2022
Ptá se: Rudolf

Dobrý den, lze instalovat Tč pro řadový RD šíroký 7m? problematika hluku pro sousedy a blízkosti ulice - 2m od chodníku. děkuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Moderní tepelná čerpadla mají velmi tichý provoz se speciálním odhlučněním, takže hluk dosahuje hodnot pod 50 dB ve vzdálenosti 1m od zdroje. Konkrétní umístění a parametry doporučujeme konzultovat s dodavatelem TČ s ohledem na místní zástavbu.

16. 11. 2022
Ptá se: Honza

Dobrý den,
K novele MPO a tomu vetu opozice.
To znamená že to celé lehlo nebo se to bude dále projednávat?

Děkuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Pokud máte na mysli zvýšení limitu výkonu FVE na 50 kWp, tak novela probíhá standardním legislativním procesem a nikoliv zrychleným. Jak vládní, tak opoziční strany se rámcově shodly na potřebě zvýšení limitu a musí dopracovat finální znění, resp. detaily, které nesouvisí s uvedeným výkonem.

16. 11. 2022
Ptá se: Dušan

Jaká by byla návratnost a cena fotovoltaiky s bateriemi pro RD s tepel. čerp. při roční spotřebě 5,8 MWh. Čerpadlo je na 400V,
P kompresoru je 1,6 kW.
TUV spotřebuje 20% provoz. Mth čerpadla.
Dík za odpověď

Odpovídá: Petr Vaverka

Ke zodpovězení dotazu je třeba zjistit řadu dalších informací, jako např. velikost, umístění a způsob užívání nemovitosti.
Při stávajících cenách energií a při využití dotace na pořízení FVE by se obecně mohla návratnost pohybovat mezi 6-8 lety,

16. 11. 2022
Ptá se: Tomáš

Dobrý den, jak se dá jednoduše určit energetická náročnost budovy a jak potom případně vybrat tepelné čerpadlo. Zatím se mi zdá, že jak z vyjádření politiků našich i evropských bude do budoucna spalování čehokoliv problém. Řeším výměnu starého kotle a nevím zda výměna za jiný nejsou vyhozené peníze. Na dotaci nedosáhnu kvůli technickým možnostem kotelny.

Odpovídá: Petr Vaverka

Energetická náročnost se dá zjistit technickou obhlídkou budovy před návrhem vhodného typu TČ.

16. 11. 2022
Ptá se: Tesla88

Dobrý den, plánujeme novostavbu s tepelnými ztrátami 3 kW, potřeba energie za rok cca 7 MWh.. Máme doporučeno tepelné čerpadlo vzduch vzduch a solární panely na ohřev vody + bude krb. Přes den nebudeme doma, tak se podle mne fotovoltaika nevyplatí. Je toto řešení optimální?

Odpovídá: Petr Vaverka

Aby bylo možné odpovědět, je třeba vypracovat projekt na termické panely, tak na řešení s FVE a obě řešení porovnat s ohledem na životnost a návratnost.

16. 11. 2022
Ptá se: Daniela

DObrý den, ráda bych se zeptala, máme spotřebu cca 11MWh ročně, zatím zafixováno do příštího října. Zjistili jsme, že celý dům vytopíme bez potíží krbovými kamny. Myslíte, že máme zůstat u kamen nebo přejít na FVE, protože normálně jsme do zimu topili elektrokotlem a podlahovým topením (voda).Mám nyní vypočítané, že když nezapneme za celou dobu kotel ušetříme 7MWH. Což se mi zdá hodně,ale cena dřeva může jít také nahoru, případně máme možnost dřeva ze zahrady. Zdá se mi to vysoká investice a návratnost 10let, vzhledem k bateríím a střídači, který nevíme, zda vydrží tak dlouho. Ikdyž záruka je 10let.Počítá se v návratnosti i s těmi investicemi za několik let. Jaký je Váš názor prosím?

Odpovídá: Petr Vaverka

Výměna zdroje vytápění, ať už se jedná o krb nebo elektrokotel na tepelné čerpadlo v kombinaci s FVE, bude z dlouhodobého hlediska úspornějším řešením. Jako první krok bych zvážil výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo, které má násobně vyšší účinnost.

16. 11. 2022
Ptá se: Roman

Dobry den, jak se cena fotovoltaiky momentalne pohybuje? Zlevnuji?

Odpovídá: Petr Vaverka

Cena domácí FVE se odvíjí od velikosti výkonu elektrárny a je v řádu statisíců korun. Na instalaci lze ale získat dotaci až ve výši 205.000 Kč. Vzhledem k neustále rostoucím cenám komponentů bych se zlevňováním příliš nepočítal. Navíc, vysoká poptávka a omezená dostupnost zvedá ceny spíše nahoru než dolů.

16. 11. 2022
Ptá se: Franclíková

Dobrý den,
instalovali jsme za využití dotace před třemi solární panely (vč. baterie) do 10kW. Dojde-li k navýšení na 50 kW, chci se zeptat, zda budeme moci navýšit počet panelů bez toho, že bychom museli vracet zelenou dotaci?
Děkuji Vám za odpověď
Franclíková

Odpovídá: Petr Vaverka

Navýšení výkonu FVE / zvýšení kapacity baterie není důvodem pro vrácení dotace.

16. 11. 2022
Ptá se: Důchodce Pepa

Jaký je Váš názor na kombinaci kondenzačního plynového kotle a TČ, kotel bych chtěl používat na ohřev vody a přitápění v době mrazů a zároveň mám plynový sporák - budou se platit dva paušály. Kdyby většina topila TČ a zároveň vařila na elektrickém sporáku, je na to připravená rozvodná síť?

Odpovídá: Petr Vaverka

Možnou variantu je ponechat si kondenzační kotel jako záložní zdroj, ale je neekonomické kombinovat oba zdroje vytápění.

16. 11. 2022
Ptá se: Karel

Dobrý den, vyplatí se pořízení tepelného čerpadla v dvougeneračního domě, kde máme kondenzační plynový kotel a podlahové topení? Slyšel jsem, že od příštího roku by měly být dotace i na výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla. Raději vyčkat? Děkuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Vzhledem k velikosti nemovitosti a existenci podlahového vytápění je v tomto případě tepelné čerpadlo ideálním zdrojem vytápění. Co se týká dotací, v tuto chvíli není známo, kdy a zda vůbec, případně jaká bude podpora při přechodu z kondenzačního plynového kotle na TČ.

16. 11. 2022
Ptá se: Tad Kuchejda

Jakou kapacitu akumulátoru u fotovoltaiky byste doporučil pro běžný RD? Lze kapacitu akumulace dodatečně zvýšit?

Odpovídá: Petr Vaverka

Kapacita se odvíjí od spotřeby domácnosti a výkonu FVE. Dotačně podporovaná velikost kapacity baterií je 100-200 % výkonu FVE. Kapacitu lze dodatečně navýšit v závislosti na použité technologii FVE.

16. 11. 2022
Ptá se: Jaroslav Štefl

Dobrý den ! Přemýšlím o FVE na střechu stodoly v obci Zaloňov č 15 !
Nevím jak maximálně silnou si mám dát nainstalovat !
Dále musím řešit starý rozvaděč !

Spotřebiče 1. 200 litrový elektrický bojler
2. elektrický sporák se skol-keramickou deskou3. 2 televize4. 2 mražáky5. další drobné spotřebiče !Vyplatí se mně nechat si instalovat FVE když mně je 66 roků ??Děkuji Vám za Vaši odpověď !ROČNÍ SPOTŘEBA = 4 MVH !

Odpovídá: Petr Vaverka

Spotřeba vaší nemovitosti je poměrně nízká, nicméně ceny energií se stále zvyšují ,což je jeden z parametrů, které ovlivňují návratnost pořízení FVE.
S ohledem na aktuální ceny elektřiny odhadujeme návratnost na přibližně 6-8 let. Velmi zjednodušeně na 4 MWh roční spotřeby se instaluje obvykle FVE o výkonu 4-5 kWp.

16. 11. 2022
Ptá se: Marek

Dobrý den,
zajímá mne, zda vaše firma nabízí/bude provádět instalace FVE i na střechy BD? Má již v tomhle směru zkušenosti z mateřského Polska? Děkuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Montáže na BD provádíme, máme zkušenosti s instalací i v ČR. Zvýšenou poptávku očekáváme v příštím roce v souvislosti s plánovanou změnou legislativy v oblasti komunitní energetiky.

16. 11. 2022
Ptá se: Martin Kopecký

Dobrý den, chci se zeptat, zda se vyplatí FVE 10 kWp (případně i více) s malou baterií (minimální velikost pro dosažení dotace z NZÚ) pro velký rodinný dům s malou spotřebou s tím, že přebytky se za spotovou cenu budou prodávat do sítě (distributor s tím nemá problém a potvrdil, že to u přípojného místa lze provést)?

Odpovídá: Petr Vaverka

Ekonomická návratnost se v tomto případě odvíjí od sjednaných výkupních cen. Cenu výkupu na spotovém trhu nelze předvídat.

16. 11. 2022
Ptá se: Miroslav

Dobrý den, prosím, mám R.D. plynový kotel, podlahové vytápění včetně pár radiátoru. Podlahové plocha cca. 300m. 2 ,vyplatí se T.Č. nebo prosím čím bych zlepšil stabilitu. Miroslav Šulák Nový Hrozenkov 439

Odpovídá: Petr Vaverka

Obecně je kombinace podlahového vytápění a tepelného čerpadla velmi efektivní způsob vytápění i s ohledem na velikost vaší nemovitosti. Nicméně je třeba provést výpočet tepelných ztrát před návrhem vhodného řešení.

16. 11. 2022
Ptá se: Jikul

Dobrý den. Mám nainstalovanou fv již 3 roky s dotací NZÚ bez baterie. Chtěl bych ji doplnit o baterii. Tzn. i vyměnit měnič (ten co mám nyní nemá možnost připojení k baterce. Nebude hrozit odebrání dotace?

Odpovídá: Petr Vaverka

Doplnění o baterie a výměna střídače nemá vliv na odebrání dotace, nicméně doporučujeme komunikovat s poskytovatelem dotace (SFŽP). Bude pravděpodobně nutné aktualizovat smlouvu o připojení s distributorem, kde je uveden typ střídače a kapacita bateriového úložiště.

16. 11. 2022
Ptá se: Aleš

Dobrý den, nevíte jestli bude možné v roce 2023 získat dotaci na tepelné čerpadlo při výměně starého plynového kotle a jestli montáž bude muset provádět pouze tzv. licencovaný dodavatel?

Odpovídá: Petr Vaverka

Zda vůbec a za jakých podmínek budou dotace na TČ při přechodu z plyn. kotle není v tuto chvíli známo. Montáž v každém případě musí provádět odborná instalační firma.

16. 11. 2022
Ptá se: Michal

Dobrý den,
1) Které FVE nebo jiný alternativní zdroj mi utáhne napájení tepelného čerpadla v typicky zimních dnech, jako je tento? Tedy inverze, bezvětří a pár stupňů nad nulou? Za slunečného zimního dne, když nemrzne, topit nepotřebuji, to mi dostatečně topí slunce skrz okna.
2) Jak návratnost FVE ovlivní projednávaný návrh (ERÚ ?) aby se poplatek za distribuci platil z rezervovaného výkonu (jističe), nikoliv ze spotřeby?
3) Velký rozvoj FVE a TČ ve střední Evropě nevyhnutelně povede k hojnosti elekřiny v létě a vysoké poptávce v zimě. Obáváte se zavedení letního a zimního tarifu elekřiny v nejbližších letech a tedy ovlivnění návratnosti investice do FVE?

Odpovídá: Petr Vaverka

V popisovaných podmínkách FVE nepokryje 100 % spotřeby a je třeba odebírat elektřinu ze sítě. Výdaje lze snižovat prodejem přebytků v letních měsících.
Obecně návratnost pořízení FVE ovlivňuje celková cena elektřiny (cena komodity, distribuce a další poplatky). Pokud se celková cena elektřiny zvýší z jakéhokoliv důvodu, návratnost investice se zkracuje a naopak,
O změnách tarifů dle období se v následujících letech nemám zatím žádné informace.

16. 11. 2022
Ptá se: Danka

Dobrý den.
Uvažuji u fotovoltaice. Naše spotřeba za rok je 5.5 MWh. Prosím o odpověď, jak velkou fotovoltaiku zvolit.
Děkuji.

Odpovídá: Petr Vaverka

Při vámi uváděné spotřebě doporučujeme FVE o výkonu 5-7 kWp. V každém případě je třeba provést technickou obhlídku vaší nemovitosti a navrhnout řešení na míru.

16. 11. 2022
Ptá se: jiří andrle, architekt

V městských památkových zónách památkáři nepovolují klasické panely na jinak vhodných střechách pokud jsou nasměrovány do veřejného prostoru.
Jsou voltaické střešní tašky adekvátní náhradou v poměru cena/výkon/dotace? Nabídka je zatím bídná.

Odpovídá: Petr Vaverka

Vyjádření památkové péče záleží na mnoha parametrech, umístění panelů není striktně zakázáno. Má však poměrně přísná pravidla.
Solární střešní tašky jsou relativně novou technologií. Poměr cena/výkon bude v tomto případě horší než u klasických FVE panelů.
Z pohledu dotací je podstatný výkon a další parametry, nikoliv typ solárních článků.

16. 11. 2022
Ptá se: Vladimír

Dobrý den.
Mám FV, 18ks panelů 8,1kWp. Panely ve dvou skupinách (3,6kWp a 4,5kWp), střídač 10kW (GoodWe 10K-ET). Baterie 14 kWh. Dům má spotřebu 7,5 MWh elektřiny za rok a plynové topení. Uvažuji o vytápění tepelným čerpadlem.
Můžu doplnit třetí skupinu panelů 6ks 2,7 kWp? Musím vyměnit střídač? Panely z důvodu umístění nedosáhnou výkonu přesahující 10kW
Dškuji

Odpovídá: Petr Vaverka

Tento střídač GoodWe neumožňuje připojení 3 skupiny (stringu) panelů, bude tedy třeba výměna střídače. Instalace však v tomto případě přesáhne 10 kWp, proto doporučujeme počkat s úpravou instalace po plánované změně energetického zákona, která umožní instalace bez licence do 50 kWp. Z pohledu zákona je nutno počítat s instalovaným výkonem v kWp, nikoliv s reálným výkonem.

16. 11. 2022
Ptá se: Biatankim

Dobrý den, chystám si pořídit FVE na RD, vybírám firmu a jedna z nich mi řekla že musím požádat před zahájením o zvýšení výkonu z 20 A na 25 A a že musím mít VT i NT kvuli bezpečnosti při přetoku do sítě, tím i novou revizi, je to tak správně, nikde jinde jsem to neslyšela, děkuji za odpověď

Odpovídá: Petr Vaverka

Ano, při instalaci FVE do 10 kWp je třeba mít velikost jističe 25 A.

16. 11. 2022
Ptá se: Zuzana

Dobrý den, v našem RD spotebujeme 15 MgW za rok, přičemž el.podlahové vytápění činí 5-6 MgW. Krom malého krbu nemáme jiný zdroj vytápění. Vodu ohříváme v bojleru. Je pro naší situaci vyhodná fotovoltaika? Domnívám se, že podlahovku a bojler neutáhne ani z části. Děkuji za odpověď

Odpovídá: Petr Vaverka

Při současném limitu výkonu FVE do 10 kWp by vám instalace skutečně nepokryla vaši potřebu v zimních měsících. Řešením by mohla být větší instalace po plánované změně legislativy (do 50 kWp), ale je třeba spočítat konkrétní návratnost investice.

16. 11. 2022
Ptá se: Dawis

Dobrý den,
očekáváte prosím v horizontu třeba 12 měsíců nějaký výrazný posun v technologii solárních panelů, (cena/výkon/materiály) nebo stávající solární technologie budou i za rok dost dobré? Děkuji a mějte se prima.

Odpovídá: Petr Vaverka

Žádný zásadní posun v tomto časovém horizontu neočekáváme. Solární panely mají garantovanou účinnost 80 % za 25 let, u některých panelů až 30 let. Aktuální údaje v průběhu let užívání uvádějí dokonce lepší parametry panelů, než jsou uvedeny v produktových listech.

16. 11. 2022
Ptá se: Jana

Jaký očekáváte další vývoj v oblasti fotovoltaiky v ČR v dalších letech? Nejedná se aktuálně o bublinu, která po uklidnění cen energií zase splaskne?

Odpovídá: Petr Vaverka

Vůbec ne. Vnímám, že současná energetická krize rozvoj fotovoltaiky pouze urychlila. Vzhledem k tomu, že země EU včetně ČR se zavázaly v dalších letech navyšovat poměr elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů, očekávám i nadále podporu státu formou dotací. Navíc celková spotřeba elektřiny neustále stoupá, například z důvodu přechodu od fosilních paliv, elektromobility atd. Množství el. energie, které se vyrobí dnes, nebude za několik let stačit pro uspokojení celkové poptávky. Z tohoto důvodu je třeba budovat další zdroje výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

16. 11. 2022
Ptá se: Jan Petřík

Vyplatí se fotovoltaika pro rodinný dům, když svítí hlavně v létě, kdy je spotřeba nejmenší a naopak v zimě, kdy je největší spotřeba, vyrábí nejmíň? Moc mi to nedává smysl.

Odpovídá: Petr Vaverka

Zda se fotovoltaická elektrárna vyplatí, ovlivňuje více faktorů a vždy je třeba řešit návrh individuálně pro konkrétní dům. Záleží na vaší spotřebě, nákladech za energie apod.
Vhodný je návrh FVE s bateriovým úložištěm (nejen kvůli dotaci), kdy se přes den přebytečná elektřina ukládá a večer/v noci ji spotřebujete. V zimě samozřejmě FVE tolik energie nevyrobí, takže je potřeba brát elektřinu ze sítě. Tento odběr je možné kompenzovat prodejem přebytků v létě.
Obecně se dá říct, že od dubna do září panely vyrobí 70 % roční produkce, ve zbývajících měsících produkují 30 %.

16. 11. 2022
Ptá se: Petr Kosina

Dobrý den
rodinný dům spotřeba11mw,vytapění tepelným čerpadlem z časti podlahové spodní patro a horní patro radiátory dále máme v tuto chvíli soláry na ohřev teplé vody. Vyplatí se investovat do FVE
děkuji s pozdravem PK

Odpovídá: Petr Vaverka

Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky je optimální řešení z pohledu ekonomiky provozu domu. Otázkou je, zda máte dostatečný prostor jak pro instalace FVE panelů s ohledem na stávající fototermický systém pro ohřev vody.

16. 11. 2022
Ptá se: Milan

Dobrý den, chci se zeptat na kombinaci systému FVE a baterie pro výrobu elektřiny a hybridného tepelného čerpadla pro ohřev teplé vody a topení na úkor stávajícího plynového kondenzačního kotle ?

Odpovídá: Petr Vaverka

Kombinace FVE a tepelného čerpadla je optimální řešení z důvodu násobně vyšší účinnosti vytápění tepelným čerpadlem, které může navíc využívat elektřinu vyrobenou FVE panely.

16. 11. 2022
Ptá se: Aleš Chaloupka

Dobrý den, chci na pozemku u domu postavit FVE 50kWp. Mám dům čítající 4 bytové jednotky a chtěl bych elektřinu z FVE distribuovat primárně v něm. Čekám na schválení novely energetického zákona. Poradíte mi jak ideálně postupovat, tak abych správně využil dotační podporu? Zda jako fyzická osoba či právnická? Co vše bych měl připravit či zjistit, abych vše pak mohl plynule odstartovat?
Děkuji za informace

Odpovídá: Petr Vaverka

V případě 4 bytových jednotek se jedná z pohledu dotací o bytový dům. O dotaci musí vždy žádat vlastník objektu. V případě fyzických osob bývá proces zpracování dotace jednodušší. Jedná se o dotační program NZÚ, sekce bytové domy. Bude potřeba provést technickou obhlídku nemovitosti a zpracovat potřebnou projektovou dokumentaci.

16. 11. 2022
Ptá se: Jiří

Dobrý den, připravuje se nová legislativa, není výhodnější počkat s realizací, až bude schválena?

Odpovídá: Petr Vaverka

V příštím roce má dojít ke zvýšení výkonu FVE provozovaných bez licence ze stávajících 10 kWp na 50 kWp. Jedná se tedy o opatření, které podpoří instalace FVE na větších objektech s větší spotřebou, Je třeba posoudit podle vaší nemovitosti, zda by bylo vhodné instalovat FVE s větším výkonem než 10 kWp.

16. 11. 2022
Ptá se: Čady

Dobrý den, prosím o informaci, zda novela energetického zákona nějakým způsobem bude řešit připojení fotovoltaiky v systému "GridFree", konkrétně: zda budou legalizovány nějaké malé přetoky do sítě distributora v době, než zareaguje proudový senzor (limiter).
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Petr Vaverka

Připravovaná novela energetického zákona tuto problematiku neupravuje. Vámi uváděné přetoky upravuje cenové rozhodnutí ERÚ.

16. 11. 2022
Ptá se: Petr

Dobrý den,
už mám druhou podepsanou smlouvu na dodávku FVE a stále stejné výmluvy - že nemají materiál (baterky, střídač). Jak je to nyní na trhu? Mají to tak všichni když nakupují od stejných velkoobchodů v ČR? Přemýšlím jestli má smysl zase odstupovat od smlouvy a hledat dalšího. :(

Odpovídá: Petr Vaverka

Doporučil bych se obrátit na větší stabilní společnosti, které mají dlouhodobě zajištěné dodávky všech potřebných komponent přímo od výrobců. V tomto případě je současně zajištěno dodržení záručních a servisních podmínek.

16. 11. 2022
Ptá se: David

Dobrý den, poradil byste mi, kde nalézt nějaké prověřené odborníky (firmy), kteří posoudí celkovou situaci RD (stávající spotřeba, stávající vytápění, zateplení, prostor v domě, poloha parcely atd.) k možnosti instalace FTV a tepelného čerpadla? Nechci případnou realizaci svěřit kdejaké firmě dle reklamy, bohužel v této době se těchto firem vyrojilo mraky. Dám na doporučení známých, ale bohužel nikdo v mém okolí zatím toto neřeší... Díky za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá: Petr Vaverka

Doporučuji se obrátit na větší společnosti, které vám zajistí komplexní realizaci na klíč včetně potřebné dokumentace, vyřízení dotace a žádosti o připojení k distribuční soustavě. Doporučujeme také prověřit zkušenosti ostatních klientů a dále ověřit skutečné dodací lhůty s ohledem na skladové zásoby.

16. 11. 2022
Ptá se: Jiří

Dobrý den, máte nějaké informace o tom, zda by se příští rok mohl dotační program "Nová zelená úsporám" vztahovat i na výměny atmosférických plynových kotlů? Díky

Odpovídá: Petr Vaverka

V příštím roce se očekávají změny v podmínkách NZÚ, ale aktuálně nejsou známy přesné informace o parametrech dotační podpory.

16. 11. 2022
Ptá se: Karel

Chtěl bych se zeptat, mám starý plynový kotel Gasex 28, který chci vyměnit za nový. Dále bych chtěl nainstalovat fotovoltaiku 10 kvp popř. větší pokud zákon to brzy má schválit. Dům mám z dutin tvarovek 40 cm částečně zateplený (1990) , 120m2 obytné plochy, radiátory. Má fotovoltaika smysl? A s baterií nebo bez s virtuálním úložištěm? Nebo elektrokotel s fotovoltaikou?

Odpovídá: Petr Vaverka

Doporučuji zvážit tepelné čerpadlo (vysokoteplotní s ohledem na radiátory) v kombinaci s FVE s bateriovým úložištěm, které zkracuje návratnost investice. Domnívám se, že s ohledem na podlahovou plochu nebude třeba větší instalace než 10 kWp.
Je třeba však provést technickou obhlídku pro návrh řešení na míru, aby výkon FVE odpovídal skutečným potřebám vaší nemovitosti.

16. 11. 2022
Ptá se: Ondřej Rác

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz.
Zatím jsem se z Vašich odpovědí zde v položených otázkách nic konkrétního nedozvěděl.
A tak se ptám : od jaké roční spotřeby elektřiny se vyplatí fotovoltaika?.
Čtu dost často články řekl bych, že zaplacené o lidech kterým se fotovoltaika zaplatí již za 7 let... to je podle mne čirý nesmysl...
Děkuji Rác

Odpovídá: Petr Vaverka

Takto jednoznačně nelze odpovědět, záleží na specifikách dané nemovitosti - roční spotřeba, cena energií, poloha nemovitosti, typ a orientace střechy, způsob využívání nemovitosti apod. Ze zkušenosti víme, že návratnost se pohybuje opravdu v rozmezí 6-8 let.
Obecně lze říci, že pokud je roční spotřeba RD pod 3 MWh, instalace a provoz FVE nedává ekonomický smysl. Vše ale není jen o ekonomickém pohledu, pro některé klienty je argumentem například energetická soběstačnost v případě výpadku dodávek el. proudu nebo volba ekologického zdroje.

16. 11. 2022
Ptá se: Vladimír H

Dobrý den, můžete poradit jak vhodně využít přebytek výkonu na instalované FV ( 5,5 kWp ) s ročním výkonem 5,5 MWh. Moje roční spotřeba ELE je pouze okolo 2 MWh. TČ prozatím nechci instalovat, protože kondenzační kotel ( ohřívá i vodu ) je v provozu pouze 5 let. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Petr Vaverka

Nabízí se možnost uzavřít smlouvu o prodeji přebytků vyrobené elektřiny s některým z dodavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy