Zahraniční dluh Česka je nejvyšší v historii. Není důvod k panice, říká ekonom

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
21. 12. 2017 12:35
České dluhopisy změnily majitele a nyní je mnohem větší podíl vlastníků ze zahraničí. Právě to se promítá do čísel za zahraniční dluh.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Zahraniční dluh České republiky v letošním třetím čtvrtletí vzrostl o 38,6 miliardy korun na 4,517 bilionu korun. Meziročně byl vyšší dokonce o 1,131 bilionu korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Zahraniční dluh se podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy dostal na nejvyšší úroveň v historii ČR a přiblížil se úrovni celého hrubého domácího produktu ČR, pro ekonomiku však nepředstavuje problém.

"Celkově lze říci, že jsme letos zejména v prvním čtvrtletí byli svědky výjimečné situace, která s ukončením intervenčního režimu ČNB skončila. Stávající údaje o saldu investiční pozice a zahraniční zadluženosti tak nepředstavují varovný signál potenciální zásadní makroekonomické nerovnováhy. Naopak - česká ekonomika se momentálně vzácně s žádnou zásadní makroekonomickou nerovnováhou nepotýká," uvedl Kovanda.

"Nástroje dluhového financování změnily majitele a nyní je mnohem větší podíl vlastníků ze zahraničí. Ten je historicky nejvyšší. Právě to se promítá do čísel za zahraniční dluh," doplnil Kovanda.

Dluh Česka vůči cizině odpovídá 91,2 procenta hrubého domácího produktu.

Na zahraniční dluh soukromého sektoru připadá z celkové zahraniční zadluženosti 71,6 procenta. Zbývajících 28,4 procenta tvoří závazky veřejného sektoru, tedy závazky vládního sektoru, soukromých subjektů garantované vládou a subjektů s majoritní účastí státu.

Z hlediska jednotlivých sektorů se v zahraničním dluhu zvýšilo především zadlužení bankovního sektoru. Důvodem byl růst stavu přijatých krátkodobých vkladů ze zahraničí, uvedla ČNB.

Na celkovém zahraničním dluhu se nejvíce podílí banky, jejichž závazky v něm tvoří 45,1 procenta. Na vládní sektor připadá 19,7 procenta a závazky ostatních sektorů zaujímají 35,2 procenta z celkového zadlužení.

Zahraniční dluh Česka stoupá vytrvale. Přes bilion korun se poprvé přehoupl na konci roku 2004, dva biliony korun překonal v roce 2010 a tři biliony na konci roku 2014. Čtyři biliony pokořil letos.

 

Právě se děje

Další zprávy