Zadlužený portál Nebeslev jde do konkurzu, rozhodl soud

ČTK ČTK
25. 9. 2014 15:06
Společnost dluží zhruba 24 milionů korun. Více než polovinu zjištěného majetku ve výši 1,9 milionu korun ovšem představují šrouby.
Portál Nebeslev
Portál Nebeslev | Foto: Tereza Holanová

Olomouc - Krajský soud v Ostravě prohlásil konkurz na majetek slevového portálu Nebeslev, který je od června v úpadku. Závazky společnosti Nebeslev vůči několika stovkám lidí a firem na konci loňského roku činily zhruba 24 milionů korun, její majetek je ale mnohem nižší.

Podle soudce Martina Šuláka nebyla při řešení úpadku portálu možná reorganizace, jelikož nikdo nepodal návrh na to, aby byla povolena. Stejně tak nepřipadalo v úvahu oddlužení společnosti Nebeslev.

Insolvenční správce portálu Nebeslev Radim Kubica ve zprávě pro soud vypočítal, že společnost Nebeslev má movitý majetek v hodnotě 1,9 milionu korun. Tato částka se ale ještě může výrazně změnit. Zhruba milion korun na soupisu majetku totiž připadá na nerezové šrouby, jejichž skutečnou hodnotu určí znalec.

Žádný nemovitý majetek firma podle Kubici nevlastní. V pokladně měla v době vyhlášení úpadku 437 tisíc korun a její pohledávky činí 6,7 milionu korun. Většinu těchto peněz má společnosti zaplatit její jednatel Petr Doubrava.

Vouchery nešlo využít

Insolvenční návrh na portál Nebeslev podal loni podnikatel Michal Lev z Frýdku-Místku, který tvrdil, že u firmy Nebeslev má pohledávky téměř za 160 tisíc korun. Policisté poté začali prověřovat, zda majitelé portálu nezvýhodňovali některé věřitele. Policie zatím nezveřejnila, jak vyšetřování dopadlo.

Své pohledávky do insolvenčního řízení přihlásilo 534 věřitelů. Většinou jde o lidi, kteří si na tomto slevovém portálu koupili poukázky na různé zboží a služby. Vouchery ale nemohli využít a portál jim nevrátil peníze. Slevový portál po prohlášení úpadku přestal výrobky a služby nabízet.

V roce 2012 společnost Nebeslev vykázala obrat 5,5 milionu korun a její hospodaření skončilo ztrátou 2,4 milionu. Loni měla firma obrat 1,4 milionu korun. Podle Kubici se portál Nebeslev kvůli insolvenčnímu řízení potýkal s výrazným poklesem počtu zákazníků i tržeb.

Jednatel Doubrava na začátku roku soudu napsal, že portál by díky investicím do reklamy a kosmetických přístrojů měl dluhy splatit. Firma se prý navíc chystala zprovoznit internetový obchod.

Firma se dostala na seznam

Na žebříčku největších slevových serverů, který loni sestavil vyhledávač slev Skrz.cz, připadla portálu Nebeslev.cz desátá pozice. Firma Nebeslev prodala více než milion slevových poukazů a spolupracovala se stovkami obchodních partnerů. Asociace portálů hromadného nakupování ale tuto službu zařadila na seznam nepoctivých prodejců.

Tržby tuzemských slevových serverů loni stouply téměř o pětinu na 3,3 miliardy Kč. Počet slevových serverů po počátečním prudkém růstu ale výrazně klesl. Nejvíce aktivních slevových serverů působilo na českém trhu v srpnu 2011, kdy jich bylo 204. Nyní Skrz.cz registruje 55 aktivních slevových portálů.

 

Právě se děje

Další zprávy