Česko má čtvrtý nejnižší dluh v EU, ukazuje nové porovnání. Jednooký mezi slepými, říká ekonom

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 4. 2018 14:43
Největší zadlužení na konci loňského roku vykazovalo Řecko, nejlépe je na tom Estonsko.
Schodek veřejných financí (vlevo) a vládní dluh (vpravo). Klikněte pro kompletní zobrazení.
Schodek veřejných financí (vlevo) a vládní dluh (vpravo). Klikněte pro kompletní zobrazení. | Foto: Eurostat

Brusel - Česká republika měla v rámci Evropské unie čtvrtý nejnižší poměr vládního dluhu k výkonu ekonomiky. Vyplývá to z čerstvých údajů statistického úřadu Eurostat.

Zadlužení Česka loni kleslo na 34,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 36,8 procenta na konci roku 2016.

Největší zadlužení na konci loňského roku vykazovalo Řecko, kde poměr dluhu k HDP dosahoval téměř 179 procent.

Nejlepší situace naopak panovala v Estonsku, jehož zadlužení činilo pouze devět procent HDP.

Stát Podíl veřejného dluhu na HDP
Řecko 178,6 %
Itálie 131,8 %
Portugalsko 125,7 %
Belgie 103,1 %
Španělsko 98,3 %
Dánsko 36,4 %
Rumunsko 35 %
Česká republika 34,6 %
Bulharsko 25,4 %
Lucembursko 23 %
Estonsko 9 %

Zadlužení členských zemí EU loni kleslo na 81,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 83,3 procenta v předchozím roce.

Schodek veřejných financí v členských zemích EU se loni snížil na 1,0 procenta HDP z předloňských 1,6 procenta. Dvanáct členských zemí, včetně České republiky, přitom vykázalo přebytek - v Česku činil 1,6 procenta HDP, což představovalo třetí nejvyšší úroveň v EU.

"Vláda by však neměla usnout na vavřínech, neboť je spíše jen jednookým mezi slepými," zdůrazňuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

"Varovné je do určité míry už to, že dluh ČR letos už zase poměrně citelně roste. Český státní dluh vykázal v kvartálním sledování v letošním prvním čtvrtletí svoji čtvrtou nejvyšší úroveň v historii ČR. Vyšší byl v prvním čtvrtletí roku 2013 a pak ještě v prvním a druhém čtvrtletí roku 2017," říká.

"V prvním čtvrtletí roku 2013 byl státní dluh prakticky shodný jako dnes - jen o relativně zanedbatelné 3,5 miliardy vyšší. Lze tedy konstatovat, že se absolutní výši státního dluhu podařilo v posledních pěti letech stabilizovat. V poměru k HDP tak dochází k postupnému snižování relativní výše dluhu," uvádí Kovanda.

"Poměrně zdravé veřejné finance dlouhodobě oceňují mezinárodní investoři, takže česká vláda si půjčuje za jedněch z nejpříznivějších podmínek na světě vůbec. V současné době prosperity by však vláda neměla usínat na vavřínech, ale pracovat na snižování i absolutní výše dluhu. To se bohužel neděje," dodává Kovanda.

 

Právě se děje

Další zprávy