Zadluženému Kovosvitu chce pomoci ministr Mládek, v regionu kandiduje do Senátu

ČTK ČTK
19. 8. 2016 15:30
Firmě Kovosvit Mas podá pomocnou ruku ministerstvo průmyslu a obchodu. O dnešním setkání s managementem firmy a zástupci odborové organizace to řekl ministr Jan Mládek. Chce především pomoci firmě najít alternativní trhy, možnost půjčky ovšem odmítá.
Foto: Kovosvit

Sezimovo Ústí – Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá pomoci zadlužené firmě Kovosvit Mas Sezimovo Ústí. Po dnešním setkání s managementem firmy a zástupci odborové organizace to řekl ministr Jan Mládek (ČSSD).

Ministerstvo si uvědomuje, že je zahraniční obchod Kovosvitu příliš závislý na Rusku a chce firmě pomoci hledat nové trhy. Zaměstnanci by měli dostat peníze do konce srpna, uvedl na setkání s novináři předseda podnikových odborů Jiří Ryzka.

Dnešního jednání se zúčastnili i zástupci proexportní agentury Czech Trade. "Společně jsme připraveni Kovosvitu pomoci diverzifikovat exportní trhy. Je zcela zřejmé, že jedním z problémů je přílišná závislost na Rusku," uvedl Mládek.

Ministerstvo hodlá Kovosvit pomoci s účastí na veletrzích, kde by mohla firma, která momentálně dluží zhruba 700 milionů korun, získat nová odbytiště.

Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech, kde pracuje zhruba 770 lidí vyšly najevo ve středu. Tehdy se zaměstnanci jednalo nové vedení, předchozí management odstoupil na přelomu července a srpna během celozávodní dovolené.

Nový generální ředitel Kovosvitu Blahoslav Fajmon je momentálně v Rusku. "Do konce týdne se určitě nepodaří účty odblokovat. Je ale možné, že se to po úvodních jednáních povede příští týden," řekl Fajmon.

"Nejdůležitější je momentálně jednat s bankami," uvedl ministr. Zároveň slíbil, že pomůže i v tomto směru. Majitelem firmy je od roku 2010 František Komárek. Ministr Mládek ocenil jeho snahy o stabilizaci firmy.

"Je to základní předpoklad stabilizace. Majitel má snahu, aby se firma postavila na nohy. Z minulosti známe případy, kdy majitelé svou firmu rychle přeprodají a někam odjedou," řekl ministr, který v regionu na podzim kandiduje ve volbách do Senátu.

Mládek zároveň odmítl možnost půjčky. Podle něj by se jednalo o takzvanou veřejnou pomoc. "Když to trochu zjednoduším, tak v Evropské unii je možné poskytnout veřejnou pomoc související s černouhelným hornictvím. To ale není tento případ," uvedl Mládek. "Zde je patrné, že firma má velkou šanci na restrukturalizaci," dodal.

"Podle mých informací jsou v plánu další jednání s bankami. Podle pana Komárka bychom mzdy měli dostat do konce srpna," uvedl odborář Ryzka. Od radnice v Sezimově Ústí získal slib odkladu platby nájemného pro zaměstnance, kteří žijí v městských bytech.

 

Právě se děje

Další zprávy