Kolovratník chce revoluci autoškol. Žáci by například měli na zkoušku jen tři pokusy

ČTK ČTK
20. 1. 2020 17:39
Žadatelé o řidičský průkaz možná budou mít omezený počet pokusů pro jeho získání. Po třech neúspěšných zkouškách by studenti museli opakovat celý výcvik. Počítá s tím návrh pracovní skupiny pro autoškolství na ministerstvu dopravy, o kterém informoval předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Asociace autoškol ČR/Aleš Horčička

Začínající řidiči podle odborníků dlouhodobě patří k nejrizikovějším skupinám řidičů. Podle Kolovratníka by se stanovením limitu na počet zkoušek zvýšila motivace žadatelů a zároveň by se zkvalitnila jejich příprava na zkoušky.

"Hrozba opakování výcviku po třetím pokusu zamezí neustálému opakování zkoušek u nedostatečně připravených žadatelů," podotkl Kolovratník.

Vedle toho pracovní skupina vymezila několik dalších možných změn. Ke zkvalitnění přípravy žadatelů by mělo vést i zvýšení denního limitu výcvikových hodin. Další kroky se týkají instruktorů. Budoucí učitelé autoškol by se mohli účastnit náslechů ve vozidle při praktickém výcviku v jízdě. Učitelé by se také už nemuseli povinně účastnit zkušebních testů. To by podle Kolovratníka mělo zjednodušit práci autoškol.

Návrh dále počítá s možností provádění každé části zkoušky z praktické jízdy motocyklů jiným komisařem, a tím i rozdělení hodnocení každé ze dvou částí praktické zkoušky samostatně, což by podle skupiny mělo ulevit komisařům i žadatelům.

"Těm navíc chceme prodloužit šestiměsíční lhůty pro opravné zkoušky na 12 měsíců v návaznosti na omezení počtu opravných pokusů," dodal Kolovratník. Žadatelé o řidičský průkaz na motocykl tak budou moci, v případě, že neuspěli na začátku podzimu, dokončit zkoušky na jaře.

Stát vedle toho nyní připravuje tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Řidičům by v případě jeho přijetí mělo do dvou let od získání řidičského oprávnění hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů místo běžných 12. Začínající řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po spáchání jednoho přestupku. Opatření by mělo být součástí připravovaných změn bodového systému, které by se měly uskutečnit ještě letos.

Video: Někteří řidiči za volant nepatří. Dodnes netuší, že existuje bodový systém, říká psycholog

Respekt k pravidlům tu není zakořeněný. Řidiči si myslí, že budou jezdit tak, jak se to líbí jim, ne tak, jak pravidla stanoví, míní Michal Walter. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy