Dejte si fetu a zachráníme je. Brit zahájil sbírku na Řeky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 30. 6. 2015 15:04
Internetová sbírka na řecký lid za den posbírala přes sto tisíc eur. Cíl je ale mnohem výš: 1,6 miliardy eur.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Bohdana Rambousková

Londýn - Zachránit Řecko můžete i vy. Je to jednoduché, stačí, když mu pošlete pár eur. Na crowdfundingovém webu IndieGoGouž tak udělalo více jak 7000 lidí a za den sbírka nabrala přes sto tisíc eur (kolem poledne, kdy článek vyšel, to bylo více jak 1500 lidí a 23 tisíc eur).

Není to příliš, když si uvědomíte, že Řecko má dnes zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliardy eur, ale špatný začátek to také není. "Každý občan EU si jen musí koupit k obědu sýr feta nebo olivový salát, abychom dali dohromady sumu nutnou k záchraně,“ říká autor sbírky, 29letý marketingový specialista Tom Feeney, který momentálně pracuje pro jeden londýnský obchod s botami.

V EU žije zhruba půl miliardy lidí, kdyby každý poslal tři eura, je Řecko zachráněné, tedy aspoň co se aktuální splátky týče. Za tři eura přitom Feeney slibuje přímo z Řecka poslat pohlednici s premiérem Tsiprasem. Kdo pošle šest a více eur, může se těšit na řecké pochoutky.

Za šest eur je řecký feta sýr a olivový salát, za deset eur malá láhev ouza a za 25 eur láhev řeckého vína. Za pět tisíc eur je dovolená pro dva v Řecku, a kdo pošle milion eur, ten nepotřebuje nic.

Za celých 1,6 miliardy eur Feeney původně sliboval malý řecký ostrov. Tuto nabídku ale stáhl, když mu lidé z IndieGoGo napsali, že to nemůže nabízet, pokud k tomu nemá svolení od řecké vlády.

Organizátor zároveň slibuje, že nejde o podvod, že všechny vybrané peníze se dostanou k řeckému lidu. K tomu ovšem dojde jen tehdy, když se podaří vybrat celých 1,6 miliardy eur. Když ne, peníze se lidem budou vracet.

Sám Feeney přispěl 10 eury. "Když to udělá každý třetí Evropan, cíl splníme," burcuje k dalším příspěvkům. Sbírka končí za týden.

 

Právě se děje

Další zprávy