Začalo se prodávat nové beaujolais, v Japonsku se v něm i koupali. Značce ale odbyt klesá

ČTK ČTK
17. 11. 2016 19:55
Od čtvrtka je možné ve světě koupit mladé víno beaujolais nouveau. Víno se vyrábí ve východní Francii a má rychlý kvasný proces, pro který nejsou potřeba sudy. Každý rok je na trh uvedena nová šarže, a to vždy třetí čtvrtek v listopadu. Mezi největší dovozce tohoto vína patří dlouhodobě Japonsko, Německo a Spojené státy. Desítky Japonců se v něm ve čtvrtek dokonce koupaly. Lázeň v tomto víně má totiž údajně omlazující účinek.
Vinice v regionu Beaujolais
Vinice v regionu Beaujolais | Foto: Thinkstock

Paříž/Tokio - Ve světě se ve čtvrtek začalo prodávat mladé víno beaujolais nouveau a například v Japonsku se v něm lidé i koupali. Značce ale jinak dlouhodobě klesá odbyt. Víno se vyrábí z hroznů v regionu Beaujolais ve východní Francii a má rychlý kvasný proces, pro který nejsou potřeba sudy.

Každý rok je na trh uvedena nová šarže, a to vždy třetí čtvrtek v listopadu. Mezi největší dovozce tohoto vína patří dlouhodobě Japonsko, Německo a Spojené státy.

Desítky japonských milovníků vína si ve čtvrtek dopřály i lázeňskou koupel v beaujolais. Tento údajně omlazující zážitek opět nabídlo wellness Hakone na úpatí hory Fudži, asi 90 kilometrů jihozápadně od Tokia.

"Je to dobré pro kůži a je to uvolňující. Cítím se velmi dobře," řekla jedna z návštěvnic.

Vína beaujolais nouveau se dnes prodává o polovinu méně než před deseti lety. Také loni tržby pokračovaly v poklesu, prodalo se kolem 25,7 milionu lahví proti 28 milionům v roce 2014, poznamenal web francouzského týdeníku Le Point.

 

Právě se děje

Další zprávy