Za stavební normy se bude muset znovu platit, prosadil ministr Mládek

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 28. 1. 2016 14:49
Podle ministra průmyslu Jana Mládka je hlavním důvodem změny to, že Česku hrozí vyloučení z mezinárodních normalizačních organizací. Ty prý chtějí doložit, že česká strana zavedla dostatečnou ochranu autorských práv k technickým normám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Za některé technické normy ve stavebnictví se zřejmě bude nově platit. Schválili to poslanci, když dnes ze stavebního zákona vypustili ustanovení, které uvádělo, že některé normy musí být bezplatně přístupné veřejnosti. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je to z důvodu ochrany autorských práv. Někteří opoziční poslanci to ale kritizovali. Změnu zákona ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

"Veškeré technické normy v České republice byly vždy placené, ať už se jednalo o výtisky nebo o jejich online stahování a trvalý online přístup," sdělil Petr Bohuslávek ze serveru TZB-info. Zmíněné ustanovení stavebního zákona a rozsudek Nejvyššího správního soudu ze září 2014 podle něj zajistily, že jen několik málo norem, na které se zákon odkazoval, bylo volně přístupných na webu ministerstva průmyslu.

"Zrušením zmíněného ustanovení stavebního zákona se musí opět všechny technické normy hradit," uvedl Bohuslávek. "Poslanci zrušením ustanovení navíc zabránili případným soudním sporům v budoucnu a prozatím zastavili debatu o bezplatnosti všech stavebních norem, na které se odkazuje stavební zákon a jeho prováděcí předpisy," dodal.

Podle Mládka je hlavním důvodem této změny to, že Česku hrozí vyloučení z mezinárodních normalizačních organizací. Tyto organizace prý chtějí doložit, že česká strana zavedla dostatečnou ochranu autorských práv k technickým normám. Vyloučení z organizací by mělo závažné dopady, varoval.

Poslanci schvalovali novelu zákona o technických požadavcích na výrobky. Tato novela souvisí se schváleným novým zákonem o posuzování shody u stanovených výrobků a měla zpřesnit některá ustanovení nebo vypustit duplicitní ustanovení.

Hospodářský výbor ale přijal pozměňovací návrh, který se týkal stavebního zákona. Vypouštěl z něj ustanovení, které říká, že pokud se stavební zákon nebo prováděcí předpis odvolávají na technickou normu, musí být tato norma bezplatně přístupná veřejnosti.

Kritizoval to například předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Vládu obvinil z politiky likvidace malých a středních podnikatelů. Lidé podle něj budou platit za normy až desítky tisíc korun ročně. Karel Fiedler (Úsvit - Národní koalice) označil zpoplatnění za házení klacků pod nohy.

Poslanci TOP 09 dnes hlasovali proti přijetí novely stavebního zákona. Technické normy, podobně jako běžné zákony a podzákonné předpisy, by podle nich měly být dál volně přístupné na internetu. Změna, kterou prosazuje koalice, dál komplikuje a prodražuje podnikání v Česku.

„Nemáme nic proti zpoplatněným papírovým tiskům, ani neodsuzujeme rovný přístup státu ke všem resortům. Domníváme se však, že všechny technické normy, které patří k obecným předpisům, kterými stát reguluje určitou sféru, by měl zpřístupnit nejširším možným způsobem,“ říká poslanec Leoš Heger (TOP 09).

Mládek argumentoval také tím, že většina ostatních technických norem je zpoplatněna. Nedomnívá se proto, že by stavebnictví mělo být preferováno například před strojírenstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy