Ikea vykupuje zpět svůj nábytek. Nabízí až půlku původní ceny, pak ho prodává dál

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 10. 2020 19:36
Společnost Ikea začne od zákazníků vykupovat nábytek své značky, který se jim okouká nebo znelíbí. Vykoupené kusy, za něž podle míry opotřebování poskytne voucher v hodnotě až půlky původní ceny, zase prodá. Výkup nábytku a jeho nové využití je součástí plánu firmy, která chce být do roku 2030 klimaticky neutrální a využívat přitom oběhovou ekonomiku.
IKEA, logo - ilustrační foto
IKEA, logo - ilustrační foto | Foto: Reuters

Za nábytek bez poškození dostanou zákazníci zpět polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent.

Komplikací může být, že nábytek musí do obchodu dodat složený. Společnost bude iniciativu propagovat od 24. listopadu do 3. prosince.

Ikea uvedla, že vouchery nebudou časově omezené, a lidé si tak nábytek budou moci koupit tehdy, když ho opravdu budou potřebovat.

Ještě letos Ikea otevře první sekci s použitým nábytkem, a to ve svém obchodním domě na západě Stockholmu. Do roku 2021 chce mít společnost podobné úseky, kde půjde prodat starý nábytek a koupit opravený či upravený, ve všech svých obchodech. Kusy, které se neprodají, Ikea recykluje, anebo je daruje charitě.

Aktuálně.cz tento týden upozornilo, že nábytkářský gigant má momentálně v Česku problém se zásobováním. Dlouhodobě nedostupné jsou zejména některé typy nábytku z populárních sérií Hemnes nebo Pax.

Podle zástupců společnosti pandemie koronaviru zasáhla dodavatelský řetězec po celém světě a zákazníkům doporučuje, aby si před návštěvou obchodního domu zkontrolovali dostupnost zboží na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy