Brzy začne lidem mizet televizní signál, varují správci vysílačů. Řešení je několik

on on
3. 9. 2019 15:21
V polovině příštího roku všechny tuzemské televize přejdou na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Diváci si budou muset pořídit televizi umožňující příjem DVB-T2 nebo set top box. Podívejte se, proč ke změně dochází a koho se týká.
Sledování televize
Sledování televize | Foto: Shutterstock

Česko mění vysílání

V polovině příštího roku všechny tuzemské televize přejdou na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, připomněli zástupci Českých Radiokomunikací na tiskové konferenci.

  • Od konce letošního listopadu začnou tuzemské televize postupně vypínat stávající sítě DVB-T. Diváci tak budou muset mít set top box, nebo rovnou novou televizi, která nový formát podporuje.

Jako první České Radiokomunikace začnou s vypínáním vysílačů DVB-T České televize v Praze na Žižkově a na Cukráku, v únoru přeladí čtyři vysílače přechodové sítě ČT na finální kmitočty a celou stávající vysílací síť vypnou do 31. května. Vypínání sítě s komerčními stanicemi, jako je Nova, Prima nebo Barrandov, začne 8. ledna opět v Praze na Žižkově a na Cukráku a bude dokončeno do 29. června.

Přechodové sítě, které mají zajistit plynulý přechod na DVB-T2, nyní pokrývají přes 99 procent populace. Lidé, kteří teď přijímají TV signál na anténu, si mohou už nyní vyzkoušet nový standard.

 

Právě se děje

Další zprávy