Za provoz na ztrátových tratích zaplatí Středočeský kraj Českým drahám 1,3 miliardy korun

ČTK ČTK
18. 6. 2018 16:15
Celková letošní ztráta Českých drah ve středních Čechách přesáhne 1,8 miliardy korun. Zbývajících 503 milionů poskytne ministerstvo dopravy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČD

Praha - Středočeský kraj zaplatí vlakovému dopravci České dráhy za rok 2018 na pokrytí prokazatelné ztráty v drážní dopravě zhruba 1,3 miliardy korun. Dalších 503 milionů korun uhradí kraj z dotace od ministerstva dopravy. Dnes o tom informovala Helena Frintová z krajského úřadu v tiskové zprávě.

"Jde o pokrytí ztrát, které vyplývají ze služby veřejné dopravy. Část z nich zaplatí Středočeský kraj, na úhradu další části využijeme účelovou dotaci," řekl radní František Petrtýl (ANO).

Ministerstvo bude kraji dotaci vyplácet postupně každý měsíc. První část dostane kraj v červnu, kdy na účet hejtmanství dorazí zároveň zpětně dotace od začátku letošního roku.

Celková letošní prokazatelná ztráta Českých drah ve středních Čechách přesáhne 1,8 miliardy korun, loni to bylo podle dřívějšího vyjádření Frintové 1,703 miliardy korun. Kraj letos zvýšil rozsah železniční dopravy, na příměstských páteřních i regionálních tratích. Zkracují se například intervaly mezi jednotlivými spoji nebo jsou prodlouženy spoje do vzdálenějších stanic.

Objem železniční dopravy objednané na letošní rok byl po jednáních s Českými drahami stanoven na 15 984 000 vlakových kilometrů. Loni to bylo o 600 000 vlakových kilometrů méně.

 

Právě se děje

Další zprávy