Za německé dálnice se bude platit, padla poslední překážka. Rakousko podá žalobu

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 31. 3. 2017 13:23
Zástupci spolkových zemí neuplatnili právo námitky, které by zpoplatnění dálnic mohlo výrazně zkomplikovat. Od roku 2019 tak budou za německé dálnice platit i Češi. Rakousko už oznámilo, že podá žalobu u Soudního dvora EU. Navržené mýtné pokládá za diskriminační. Na žalobě se může podílet i Česko. Roční poplatek za běžné české auto vyjde na 660 korun.
Německá dálnice, ilustrační snímek.
Německá dálnice, ilustrační snímek. | Foto: Wikipedia

Berlín - Od začátku roku 2019 už nebude jízda po německých dálnicích zdarma. Spolková rada, ve které zasedají zástupci vlád jednotlivých německých zemí, dala zelenou zavedení mýtného pro osobní auta na německých dálnicích. Neuplatnila totiž právo námitky, které by zpoplatnění dálnic mohlo výrazně zkomplikovat.

Německo ale bude muset systém mýtného ubránit před Soudním dvorem EU. Žalobu tam na německé mýtné podá sousední Rakousko. Oznámil to rakouský ministr dopravy Jörg Leichtfried. Schválený německý systém označil za "mýtné pro cizince", které je v rozporu s právem EU. K žalobě se možná přidá i Česko, premiér Bohuslav Sobotka před týdnem řekl, že německé mýtné považuje, stejně jako rakouská vláda, za diskriminační pro cizince.

O zavedení mýtného pro osobní auta minulý týden rozhodl Spolkový sněm hlasy velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů. Plán ale původně narážel ve Spolkové radě na kritiku. Zástupci některých spolkových zemí se obávali dopadů na příhraniční obchod a spolupráci.

Trojice výborů Spolkové rady se proto u jedné ze dvou novel, do nichž je mýtné vtěleno, vyslovila pro uplatnění práva námitky a svolání zprostředkovacího výboru. Plénum Spolkové rady ale dnes tento návrh nepodpořilo, a mýtnému pro osobní vozy tak už v Německu nestojí nic v cestě.

K rakouské žalobě se možná přidá i Česko. "Je tady skupina zemí, která chce na toto německé rozhodnutí podat žalobu, pokud tu budou reálné argumenty na stole, tak by se Česká republika mohla k této žalobě připojit," řekl premiér Bohuslav Sobotka před týdnem, české úřady podle něj věc nyní analyzují.

Přesný termín podání žaloby u Soudního dvora EU zatím rakouský ministr dopravy nesdělil. Podle něj musí nejdřív Evropská komise formálně přerušit řízení o porušení smlouvy s Německem. Následně bude možné žalobu podat, řekl člen rakouské vlády. Rakouský kancléř Christian Kern podle Leichtfrieda o mýtném už telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a informoval ji o dalším právním postupu Vídně.

Levnější "krátké" mýtné

Roční mýtné vyjde maximálně na 130 eur (zhruba 3500 korun), ale tak vysokou částku zaplatí jen ten, kdo má veterána. I stará auta, která v Česku ještě jezdí, zaplatí výrazně méně. Například majitel Škody Felicie z roku 1996 s benzinovým motorem 1,3 zaplatí podle výpočtů ÚAMK necelých 84 eur (2300 korun). A kdo má Octavii z roku 2008 s benzinovým motorem 1,4, toho roční mýtné vyjde na 24 eur (660 korun).

Výše mýtného se počítá podle ekologické zátěže - výrazně více tak zaplatí majitelé naftových vozů. Řidič auta s naftovým motorem 1,4 se stejnou euroklasifikací jako výše zmíněná Octavia zaplatí na ročním mýtném 70 eur (1925 korun).

Německý parlament schválil zavedení mýtného pro osobní auta již v roce 2015; tehdy proti němu ale vystoupila Evropská komise s tím, že návrh je diskriminační vůči zahraničním řidičům. Němci si totiž mají kupovat roční mýtné, ale dostanou ho zpět na dani z provozu osobních vozidel. Tento princip se ani v dnes schváleném návrhu nemění - jen ho německé ministerstvo dopravy ještě změnilo tak, aby větší vratku dostávali řidiči nejnovějších (nejekologičtějších) aut.

Nově schválený návrh vychází výtkám Evropské komise vstříc třeba u cen mýtného na kratší dobu. Desetidenní mýtné si tak zahraniční řidiči budou moci kupovat od 2,5 do 25 eur a dvouměsíční od sedmi do 50 eur. Když se podíváme na stejná auta, jaká už jsme dávali za příklad u ročního mýtného, vychází poplatek u Felicie na 14 a 30 eur (385 a 825 korun), u Octavie na čtyři a jedenáct eur (110 a 303 korun) a u naftového vozu s motorem 1,4 stejně jako u Felicie na 14 a 30 eur.

Rakouský ministr dopravy zkritizoval právě i postup Bruselu, který postupně změnil své původní odmítavé stanovisko. "Postup Evropské komise je skandální," řekl Leichtfried.

Německé mýtné nemá nefungovat stejně jako například v Česku. Místo nálepek budou lidé platit online nebo například na benzinových pumpách. Na dálnicích pak vyrostou kontrolní body, které přečtou registrační značku vozu a porovnají ji s databází zaplaceného mýtného. Přesná výše pokut za jízdu bez mýtného není zatím známá.

Používáte je, tak plaťte

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt (CSU) z mýtného čeká čistý roční příjem kolem 524 milionů eur (14,2 miliardy korun), který má jít na výstavbu a údržbu silnic a dálnic.

Kritici ale už přišli s vlastními výpočty, podle nichž má být systém naopak ztrátový a tato ztráta má navíc podle nich do budoucna růst s tím, jak bude po silnicích jezdit stále více nových aut.

Dobrindt je přesvědčen o tom, že zavedení mýtného je spravedlivé, protože se jeho prostřednictvím na financování německé infrastruktury budou podílet ti, kteří ji používají. Zavedení mýtného prosadila do vládního programu bavorská CSU i přes to, že kancléřka Angela Merkelová byla původně proti. 

 

Právě se děje

Další zprávy