Pokuta za chudobu: Za mobilní tarify paradoxně platí nejvíce ti s nejnižšími příjmy

nev ČTK nev, Evropa v datech, ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 9:04
Ze srovnání cen mezi zeměmi Evropské unie vycházejí mobilní tarify v Česku jako jedny z nejdražších. A to i při porovnání různých kritérií, které pro svou analýzu použil projekt Evropa v datech. Z statistik však navíc vyplývá, že lidé s čistým příjmem do 10 tisíc platí za tarif na české poměry nadprůměrnou částku, v průměru 684 korun.
Foto: Ludvík Hradilek

Reakce operátorů

Podle generálního ředitele českého Vodafonu Petra Dvořáka není srovnávání cen tarifů směrodatné, kvůli různým speciálním nabídkám, které operátoři nabízejí.

"V otázce nejlevnějších paušálů se těžko srovnáváme s konkurencí, protože Vodafone má v nabídce balíčky, takzvané pasy, které jinde nejsou. V absolutním srovnání se může zdát, že naše tarify jsou dražší, ale když se podíváme na průměrnou útratu na zákazníka, tak u nás lidé v průměru utrácejí méně, než je evropský průměr," tvrdí Dvořák.

Operátor O2 zase Aktuálně.cz sdělil, že se snaží nabídku dat stále zlepšovat. "Od února jsme například v tarifech Free zdvojnásobili objem dat, aniž bychom navýšili cenu. Nadále se soustředíme také na nabídku zvýhodněných skupinových balíčků O2 Spolu. Tyto možnosti, jako mohou zákazníci získat služby výhodněji, mezinárodní srovnání nezohledňují, a nejsou proto vypovídající. I díky pokračujícímu přesunu zákazníků k tarifům s většími objemy dat vzrostl datový provoz v mobilní síti O2 meziročně o více než 100 %," uvedl operátor.

  • T-Mobile se k otázkám Aktuálně.cz odmítl vyjádřit.
 

Právě se děje

Další zprávy