Pokuta za chudobu: Za mobilní tarify paradoxně platí nejvíce ti s nejnižšími příjmy

nev ČTK nev, Evropa v datech, ČTK
Aktualizováno 25. 2. 2019 9:04
Ze srovnání cen mezi zeměmi Evropské unie vycházejí mobilní tarify v Česku jako jedny z nejdražších. A to i při porovnání různých kritérií, které pro svou analýzu použil projekt Evropa v datech. Z statistik však navíc vyplývá, že lidé s čistým příjmem do 10 tisíc platí za tarif na české poměry nadprůměrnou částku, v průměru 684 korun.
14. 7. - Brusel chce, aby SMS z dovolené stála jen dvě koruny - Po snížení cen za roaming klasických hovorů si chce Evropská komise posvítit také na textové zprávy. SMS zaslaná z dovolené by nás tak mohla stát jen dvě koruny, tedy čtyřikrát méně, než si účtují čeští mobilní operátoři nyní.  Nařízení, které však nakonec komisařka pro informační společnost Viviane Redingová předloží až na podzim, tedy po letních dovolených, počítá se stropem koncové ceny pro zákazníka ve výši zhruba deset eurocentů za SMS přijatou nebo odeslanou ze zahraničí v rámci roamingu.  Další podrobnosti si přečtěte ve zprávě zde
14. 7. - Brusel chce, aby SMS z dovolené stála jen dvě koruny - Po snížení cen za roaming klasických hovorů si chce Evropská komise posvítit také na textové zprávy. SMS zaslaná z dovolené by nás tak mohla stát jen dvě koruny, tedy čtyřikrát méně, než si účtují čeští mobilní operátoři nyní. Nařízení, které však nakonec komisařka pro informační společnost Viviane Redingová předloží až na podzim, tedy po letních dovolených, počítá se stropem koncové ceny pro zákazníka ve výši zhruba deset eurocentů za SMS přijatou nebo odeslanou ze zahraničí v rámci roamingu. Další podrobnosti si přečtěte ve zprávě zde | Foto: Tomáš Adamec

Strach z volání v cizině už je za námi

Díky členství v Evropské unii se pro Čechy od června roku 2017 zlepšily alespoň podmínky pro volání, SMS a využití dat v jiných unijních zemích. Zákazníci svým mobilním operátorům stejné ceny jako ve své zemi bez ohledu na to, kde se právě nacházejí. Oproti pořízení roamingového balíčku na dovolenou tak mohou například během dvou týdnů v zahraničí ušetřit i více než tisíc korun.

"Od letošního května navíc v EU zlevní i mezinárodní hovory, třeba když zákazník z Česka volá do jiné unijní země. Cena takového volání zatím může dosáhnout i 30 korun za minutu, nově nebude moci přesáhnout 6 korun za minutu," dodává Adéla Denková z Evropy v datech.

 

Právě se děje

Další zprávy