Za manipulaci s tachometry hrozí vysoké pokuty, rozhodli slovenští poslanci

ČTK ČTK
24. 11. 2015 12:14
Slovenská obchodní inspekce bude moci od března příštího roku ukládat pokutu až 50 000 eur (1,35 milionu korun) za přetáčení tachometrů nebo za samotné obstarání pomůcek k neoprávněné manipulaci s počítadlem ujeté vzdálenosti vozidla. Stejná pokuta bude hrozit i prodejcům vozidel, pokud zájemcům nabídnou auto s upraveným stavem tachometru..
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Bratislava - Slovensko zavede vysoké pokuty za manipulaci s tachometry motorových vozidel. Autobazary budou zodpovídat za správný stav počítadla ujeté vzdálenosti nabízených aut. Zákon dnes schválil slovenský parlament.

"Na Slovensku jsou desítky, ne-li stovky tisíc aut, která jezdí a jsou na trhu s přetočenými kilometry. Tím je ohrožována bezpečnost provozu a jsou klamáni spotřebitelé," řekl v rozpravě poslanec vládních sociálních demokratů (Směr-SD) Anton Martvoň, který spolu s kolegy zavedení pokut za manipulaci s tachometry navrhl. Předlohu při hlasování kromě poslanců Směru-SD podpořila i většina zástupců opozice.

Až normu podepíše prezident, bude Slovenská obchodní inspekce od března příštího roku ukládat viníkům za přetáčení tachometrů nebo již za samotné obstarání pomůcek k neoprávněné manipulaci s počítadlem ujeté vzdálenosti vozidla pokutu 3000 až 50 000 eur (81 000 až 1,35 milionu korun).

Stejná pokuta bude hrozit i prodejcům vozidel, pokud zájemcům nabídnou auto s upraveným stavem tachometru, a to bez ohledu na to, kdo s tachometrem manipuloval.

 

Právě se děje

Další zprávy