Foto: Z trnkového sadu do "budíku". Podívejte se, kudy putuje švestka, než z ní vznikne slivovice

Foto: Z trnkového sadu do "budíku". Podívejte se, kudy putuje švestka, než z ní vznikne slivovice
Vizovice (Těchlov). Na více než šedesáti hektarech půdy rostou švestky, které tvoří základní surovinu pro výrobu Vizovické slivovice. První stromy byly do sadu vysazeny v roce 2003 a po pěti letech přinesly první plody.
Likérka nyní pěstuje ovoce na zhruba 160 hektarech půdy. Vedle švestek to jsou například meruňky, třešně, jablka (Moravská jadernička je speciální stará odrůda vhodná pro výrobu pálenky), maliny či oskeruše (druh jeřábu). Na snímku je vidět pohled z Janovy hory, kde společnost pěstuje švestky a maliny.
"Letos to vypadá na velmi dobrou úrodu," odhaduje Jiří Koňařík, ředitel pro zemědělskou výrobu. Dobrá úroda znamená 500 až 550 tun švestek. Každý strom může mít na sobě 10 až 50 kilogramů švestek podle odrůdy a roku, ve kterém se pěstuje.
Standardně by se v likérce začalo s výrobou slivovice až ke konci července, letos se však destilační kotle rozehřály pod švestkovým kvasem dříve. Firma totiž experimentuje. Po tříleté nízké úrodě ovoce nakoupila zmrzlé švestky z Balkánu a zkouší, jak dobrá pálenka z nich vznikne.
Foto: R. Jelínek
Iva Špačková Iva Špačková
10. 7. 2018 6:20
Rané odrůdy švestek (na Valašsku trnek) dozrávají na konci července. Vizovická likérka Rudolf Jelínek se tak již pomalu chystá na hlavní sezonu. Slivovici však pálí už teď, a to ze zmrzlých švestek, které dovezla po tříleté neúrodě ovoce z Balkánu, a zkouší, jak bude chutnat. Podívejte se, co vše musí švestka absolvovat, než se stane nejznámější moravskou pálenkou.
 

Právě se děje

Další zprávy