Evropa je na ruském uhlí závislá více než na ropě. Česko ho však dováží jen minimum

ČTK ČTK
6. 4. 2022 14:58
Česko může podle odborníků nahradit výpadek dovozu ruského uhlí. Z Ruska se do tuzemska dováží zhruba sedm procent černého uhlí. Po Polsku, USA a Kanadě tak jde o největšího dovozce této suroviny do Česka - loni sem Rusko exportovalo přes 300 tisíc tun.
Těžba uhlí v Kemerovské oblasti v Rusku
Těžba uhlí v Kemerovské oblasti v Rusku | Foto: Reuters

Celkový dovoz uhlí do Česka loni činil zhruba 4,5 milionu tun. Podle některých odborníků může větší problém představovat případné omezení vývozu uhlí z Polska, které ruské uhlí také dováží. I tento výpadek ale podle nich lze nahradit.

Evropská komise v úterý navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie.

"Podíl ruského uhlí na dovozu do Evropské unie je 49 procent. Na uhlí z Ruska je tedy unijní svazek závislý více než na ropě nebo plynu," upozornil Jiří Koželouh z ekologické organizace Hnutí Duha.

Podíl dováženého uhlí z Ruska lze podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy nahradit dodávkami z jiné země či zemí, než je Rusko. "Embargo na ruské uhlí v Česku samo o sobě nezpůsobí ani zdražení elektřiny, protože z černého uhlí už se elektřina vyrábí pouze v jediné elektrárně, Elektrárně Dětmarovice, kde navíc tato výroba z černého uhlí podle všeho letos skončí," uvedl Kovanda.

Dovezené černé uhlí se v Česku průmyslově využívá hlavně v podnicích na Ostravsku. Na Karvinsku Česko těží vlastní černé uhlí, i když už jen v Dole ČSM ve Stonavě. "Ten patří státem vlastněnému podniku OKD. Společnost ročně vytěží přes dva miliony tun uhlí. Z toho zhruba 1,5 milionu tun představuje uhlí koksovatelné a zbytek pak energetické černé uhlí. Těžba ve Stonavě ale nejspíše skončí také letos," řekl Kovanda.

Odborníci upozorňují, že problematičtější může být spíš případné omezení dovozu uhlí z Polska, které přijde o tuto surovinu z Ruska a své uhlí použije k vlastní spotřebě.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka ze z Polska do Česka dováží 75 procent černého uhlí, z Kanady pak pochází přibližně osm procent. "Dovoz uhlí z Polska je pro Česko tedy klíčový, částečně by se dal nahradit vyšší produkcí OKD a pak dovozem z Kanady a USA. Polsko má kapacitu na zvýšení těžby, takže snížení dovozu z Ruska by dokázalo překonat. Celá Evropa pak může zvýšit import uhlí ze Severní Ameriky, kde je dostatečně vysoká rezervní kapacita," popsal Tomčiak.

Podle Koželouha se může snižovat spotřeba uhlí rozvojem obnovitelných zdrojů a zvyšováním energetické efektivity budov nebo výrobních procesů. "V metalurgii pak půjde o posílení recyklace a nahrazování železné rudy šrotem, který se bude tavit v elektrických pecích," uvedl. České hnědé uhlí situaci podle něj neřeší, černouhelné elektrárny a teplárny jej nemohou pálit.

 

Právě se děje

Další zprávy