Z Pražských stavebních předpisů zmizí požadavek na oslunění, změnu schválili radní

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
17. 4. 2018 10:30
Oslunění vystřídá již platný předpis o denním osvětlení. To znamená, že by všechny pobytové místnosti musely mít okna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: BEFFA

Praha - Praha odstraní z Pražských stavebních předpisů požadavek na takzvané oslunění bytu. Nahradí jej požadavek denního osvětlení. Změnu dnes schválili pražští radní.

Novela začne platit ještě letos. Zastupitelé si od ní slibují zlepšení vzhledu nových domů. 

Pražské stavební předpisy platí od 1. srpna 2016. Jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu a definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby.

Oslunění znamená, že 1. března musí do bytu dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu 90 minut. 

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřeje Boháče byl předpis o oslunění absurdní a architekti musí navrhovat domy roztodivných tvarů, aby normu splnili. Byty, které nevyhovují předpisu, jsou podle něj kolaudovány a prodávány jako ateliéry, přitom ale slouží k bydlení.

Podle IPR s výjimkou Slovenska požadavek na oslunění nikde v zahraničí v podobě jako v ČR není.

Oslunění vystřídá již platný předpis o denním osvětlení. To znamená, že by všechny pobytové místnosti musely mít okna. Podle návrhu novely by pak součet ploch všech oken nesměl být menší než jedna desetina podlahové plochy místnosti. Prvek denního osvětlení pak ještě doplní požadavek dostatečného odstupu budov od sebe.

Pražské stavební předpisy umožňují výstavbu udržitelného města se stromy v ulicích a novostavbami, které respektují charakter svého okolí. Každá nová či rekonstruovaná ulice širší 12 metrů má mít stromořadí. Neměly by vznikat zbytečné podchody a nadchody, přednost mají mít bezbariérové přechody. Stanoví i výškovou regulaci novostaveb.

Znění Pražských stavebních předpisů vyvolalo v minulosti řadu sporů, mimo jiné v pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Po sporech jejich přípravu primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odebrala z kompetence svému tehdejšímu náměstku Matěji Stropnickému (SZ/Trojkoalice) a předložila k projednání novou verzi. Primátorčinu novelu nakonec notifikovala Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy