Z Prahy do Lince začnou jezdit expresní vlaky, plánuje ministerstvo

ČTK ČTK
6. 6. 2016 11:02
Výrazně by se zatraktivnilo nyní zanedbané mezistátní spojení na sever Rakouska a přibyli by i cestující do Tábora a Českých Budějovic.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo dopravy plánuje zavést expresní vlaky z Prahy do rakouského Lince.

Čtyři páry vlaků každý den by státní rozpočet vyšly na necelých 85 milionů korun. Výrazně by se zatraktivnilo nyní zanedbané mezistátní spojení na sever Rakouska a přibyli by i cestující do Tábora a Českých Budějovic.

Ministerstvo dopravy to uvedlo v materiálu, který rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení.

V současnosti železniční spojení do Rakouska zajišťují rychlíkové spoje, které zároveň obsluhují i menší města na trase mezi Prahou a Budějovicemi. Vlaky do Lince tak v průměru jedou 61kilometrovou rychlostí, a nejsou tak konkurenceschopné vůči autobusům. Ty trasu Praha - Linec urazí za tři hodiny a 50 minut, o hodinu rychleji než vlak, uvedlo ministerstvo dopravy.

Trať takzvaného čtvrtého železničního koridoru je přitom na řadě míst nová a umožňuje výrazné zkrácení dojezdových dob, pokud by na ní mohly jezdit expresní vlaky s minimem zastávek.

Navrhované spojení, které by cestou stavělo pouze v Táboře a v Budějovicích, by cestu do Lince mohlo urazit za čtyři hodiny a 10 minut. Z Prahy by tyto vlaky měly vyjíždět v 06:00, 10:00, 14:00 a 18:00.

Úřad nicméně současně plánuje zachování stávající podoby spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Tyto vlaky i nadále zůstanou v provozu se 60minutovým intervalem ve špičce a dvouhodinovým mimo špičku, uvedlo ministerstvo. Kromě stávajících zastávek plánuje úřad u tohoto druhu spojů rozšířit zastavení o Planou nad Lužnicí.

 

Právě se děje

Další zprávy