Z pošty akciovka nebude, proces transformace končí

ČTK ČTK
28. 5. 2014 15:08
Přerod na akciovou společnost schválilo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera, současný ministr Milan Chovanec projekt zastaví.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta po osmi letech opouští záměr transformovat podnik na akciovou společnost. Vyplývá to z dokumentu, který projednala dozorčí rada státního podniku a nyní jej dostal na stůl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na semináři o budoucnosti České pošty to dnes v Poslanecké sněmovně řekl náměstek ministra Jan Sixta.

"Současná vláda a její ministr Chovanec nemá zájem dokončit privatizaci, respektive dokončit transformační proces, nepřevádět na akciovou společnost a nechat státní podnik," řekl Sixta.

Proces postupného přechodu České pošty ze státního podniku na akciovou společnost schválilo vedení firmy v roce 2006. Ministerstvo ještě pod vedením ministra vnitra a informatiky Ivana Langera (ODS) tehdy počítalo s transformací pošty k začátku roku 2008.

Materiál, který projednala dozorčí rada České pošty, má nyní na stole Chovanec, jenž podle Sixty schválení přislíbil. "Diskutuje se samozřejmě i forma schválení toho materiálu vládou," dodal náměstek.

Pobočky nerušte

Druhým hlavním bodem dokumentu je podle něj zachování pobočkové sítě. Ministr Chovanec již dříve prohlásil, že chce zabránit jejich rozsáhlejšímu rušení. Česká pošta nyní diskutuje o konkrétní formě využívání takzvaného programu Partner, kdy poštovní služby poskytuje obchodní firma formou franšízinku, podobně jako v Německu nebo v Rakousku.

Proti rušení se staví také zástupci obcí, kteří v tomto týdnu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi předali petici podepsanou téměř 111 tisíci lidmi z 900 obcí.

Součástí strategického materiálu je dále například i to, do jakých oblastí bude nadále Česká pošta směřovat své marketingové výdaje. Podle náměstka Sixty se již například nebude pokračovat v podpoře fotbalového poháru.

Česká pošta provozuje přes 3200 poboček a zaměstnává 32 tisíc lidí. Po nástupu nového ministra vnitra Chovance došlo na poště k několika personálním změnám, včetně rezignace generálního ředitele Petra Zatloukala, kterého dočasně nahradil jeho zástupce a obchodní ředitel Martin Elkán. V úterý se novým předsedou dozorčí rady České pošty stal Jan Mareš.

 

Právě se děje

Další zprávy