Z Paříže do Barcelony za šest hodin. Vlak TGV vyjíždí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
15. 12. 2013 16:36
Železniční spojení mezi oběma městy dosud trvalo kolem dvanácti hodin
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

Barcelona - Nejrychlejší železniční spojení Paříže s Barcelonou dosud trvalo dvanáct hodin. Vysokorychlostní vlaky TGV, které na tuto trať poprvé vyjely v neděli, to nyní zvládnou za polovinu, tedy za šest hodin. A ještě o několik desítek minut se toto spojení zkrátí za čtyři roky.

Španělský a francouzský provozovatel nového spojení doufá, že linka by měla odlákat část cestujících leteckým přepravcům. Letecká přeprava mezi oběma městy trvá včetně dopravy na letiště z centra měst a letištních procedur kolem pěti hodin. Od roku 2017 by navíc měla modernizace části trati ve Francii zkrátit cestu vlakem do Barcelony na zhruba pět hodin a 45 minut.

Rychlostní vlak do Barcelony bude schopen na některých úsecích jet rychlostí až 320 kilometrů za hodinu. Jezdit bude podle listopadových informací přepravců zpočátku dvakrát denně a jízdenka bude stát od 59 eur (1625 korun).

Od konce března příštího roku by se měl počet denních spojů na lince zvýšit na čtyři. Počítá se s tím, že vlaky TGV budou perspektivně jezdit až do Madridu.

Mezi Španělskem a Francií se každoročně přepraví 82 milionů lidí, většina z nich autem, uvedla španělská agentura Frontur, která zpracovává statistiky cestovního ruchu.

Fotogalerie: Nový rychlovlak v Číně

 

Právě se děje

Další zprávy