Zlato z olympiády spokojený důchod nezaručí. Američany před chudobou zachraňuje Wall Street

Reuters Zahraničí Reuters, Zahraničí
29. 8. 2016 7:07
Dokud sportují, o své peníze se nezajímají. Když skončí, překvapeně zjistí, že si nevydělali dost. Nejeden americký sportovec řeší, jak z takové situace ven. Šance existuje: cílevědomost bývalých olympioniků, píle i schopnost spolupráce v týmu láká například americké finanční instituce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

New York – Emily Samuelsonová se během své patnáctileté krasobruslařské kariéry účastnila soutěží na nejvyšší úrovni a závodit přestala až po zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010. Podobně jako mnoho dalších účastníků her ani ona však nikdy nevydělala dost, aby pokryla všechny své výdaje.

Rodiče za její sportování každoročně utratili padesát tisíc dolarů. Ona jim na oplátku posílala tři čtvrtiny toho, co dostala za své výkony. Zbytek si schovala – a pak investovala.

Slavné tváře lákají klienty

Šestadvacetiletá Samuelsonová dobře věděla, že řada jejích kolegů má problémy s financemi. A tak ustavičně přemýšlela, co bude dělat, až svou sportovní kariéru ukončí, píše agentura Reuters.

Nakonec zvolila cestu, jakou se vydalo mnoho bývalých olympioniků ze Spojených států. Vydělávají si spravováním cizích peněz ve velkých bankách v naději, že prestiž, kterou si vydobyli jako sportovci, udělá na případné klienty náležitý dojem.

Kdysi slavné sportovce zaměstnávají kupříkladu společnosti UBS Wealth Management Americas, Bank of America Merrill Lynch nebo Morgan Stanley.

"Z ukládání peněz v bance jsem si vypěstovala doslova závislost a ve čtrnácti jsem začala investovat," vypráví Samuelsonová, která teď pracuje jako finanční poradce právě pro jednu z poboček společnosti Bank of America Merrill Lynch v Michiganu.

Oblíbenci HR

Cheri Lytleová, která u společnosti Merrill Lynch pracuje jako manažerka poradenské strategie a managementu, tvrdí, že bývalí olympionici, jako je Samuelsonová, jsou atraktivní díky svému mládí a pracovní etice.

Makléřské firmy vyškolily v uplynulých letech tisíce mladých lidí, aby vytvořily novou generaci finančních poradců. Olympionici jsou, jak známo, týmoví hráči, vyznačují se soutěživostí a osobní úspěch zažili zpravidla ještě předtím, než překročili třicítku.

Samuelsonová a další dva bývalí špičkoví sportovci v rozhovoru s agenturou Reuters přiznali, že jim Wall Street – která je jen pro ty, kdo se umí prosadit – velmi vyhovuje, mimo jiné i díky výdělkům, o nichž se jim během jejich sportovní kariéry ani nesnilo.

Přitažlivost stříbra v taekwondu

Zkusit štěstí na Wall Streetu navrhl Markovi Lopezovi, držiteli stříbrné medaile v taekwondu z olympiády v Tokiu, jeden z jeho sparingpartnerů.
"Nemohu přece celý život dělat jenom to, že budu kopat v ringu do soupeřů," rozhodl se Lopez, než začal v roce 2011 v Houstonu pracovat jako finanční poradce pro společnost UBS AG.

Samuelsonové prý kariéra olympioničky otevřela dveře u potenciálních klientů, na něž se obrátila. Byli mnohem ochotnější zajímat se o služby finanční instituce, když se dozvěděli, že je bývalou vrcholovou sportovkyní.

Také Lopez přiznává, že mu jeho úspěchy v taekwondu pomohly v jeho nové profesi: na fotografii, kterou si vybral pro svůj profil na stránce společnosti UBS AG, drží v ruce svou olympijskou medaili.

Mezi jeho klienty patří i bratr Steve a sestra Diana, kteří olympijskou medaili získali rovněž.

Nejistá budoucnost

Americký olympijský výbor sice poskytuje všem olympionikům zdravotní pojištění, částky, které sportovci v případě zranění dostanou, se ale různí. Pohybují se mezi šesti až desítkami tisíc dolarů ročně, v závislosti na disciplíně, které se věnují.

Skutečnost, že je nutné naplánovat si, co budou dělat po skončení sportovní kariéry, podcenili dokonce i někteří známí olympionici, kterým se podařilo získat lukrativního sponzora nebo profesionální smlouvu.

"Sportovní kariéra trvá v průměru patnáct až dvacet let a v šedesáti jde sportovec do důchodu," říká Jordan Waxman, který pracuje jako finanční poradce u společnosti High Tower HSW, jež se zabývá správou majetku movitých klientů. Mezi jeho klienty patří řada sportovců včetně olympioniků se jměním v hodnotě 30 milionů dolarů, případně vyšším.

Waxman připouští, že mnozí z nich se plně soustředí na nejbližší měsíce své sportovní kariéry a to, co s nimi bude v důchodu, je tolik nezajímá.

Příliš rizikové investice

Stejně tak málo dbají vrcholoví sportovci o to, aby jejich osobní finance byly výhledově v přebytku, nebo o to, aby se vyhnuli rizikovým investicím. David Emma, profesionální hokejista, který se v roce 1992 zúčastnil olympiády v Albertville, například přiznal, že za celosvětové finanční krize v letech 2007 až 2008 přišel o osmdesát procent svých úspor, neboť jeho finanční poradce investoval většinu jeho portfolia do sektoru moderních technologií.

Hokejista tak ztratil nejen pověstnou slepici snášející zlatá vejce, ale i vše, co si našetřil během své desetileté profesionální kariéry. Nakonec se rozhodl pracovat v oblasti správy majetku, nejdříve u společnosti Merrill Lynch, pak u High Tower HSW.

Teď sám poskytuje finanční poradenství pětatřiceti profesionálním hokejistům, golfistům a tenistům, včetně několika olympioniků. "Tihle mládenci využili příležitost, jak se dostat k penězům, jak se dostat na finanční trhy a tam, kde se rozhoduje o investicích," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy