Z obří investice HTC v Brně bude jen zlomek. Firma váhá

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 8. 2015 19:08
Místo rychlého rozjezdu Asiaté nyní přemýšlejí, jak velkou halu si pro opravnu mobilů pronajmout a kolik lidí zaměstnat. První stovka zaměstnanců je doma.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: GSMARENA.COM

Brno - Slibovaná obří investice tchajwanské společnosti HTC v Brně bude výrazně menší a není ani jisté, kdy výrobce elektroniky v Brně opravárenské centrum rozjede.

Necelá stovka dosud přijatých zaměstnanců je zatím doma, pobírá plat a čeká, co bude dál, řekl dnes ČTK jihomoravský ředitel developerské společnosti CTP Invest Tomáš Budař.

Na začátku června přitom zástupci firmy a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) oznamovali, že HTC v Brně zaměstná až 1000 lidí a agentura CzechInvest hovořila o jedné z nejrychlejších zahraničích investic v Česku.

Jenže místo rychlého rozjezdu Asiaté přemýšlejí, jak velkou halu si pronajmout a kolik lidí vlastně zaměstnat. První desítky zaměstnanců školili v budově, kterou už pronajatou nemají a další nábor zastavili.

Velký nábor lidí plánovali i s Úřadem práce. "Nyní však žádný nábor neprobíhá," sdělila ČTK mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

"Společnost investici zatím oddálila. Žádný konkrétní termín, do kdy se mají rozhodnout a říct, jak velkou chtějí halu, ale není. Zatím čekáme a původní velkou halu pronajímáme někomu jinému," řekl Budař.

Jednání s HTC vedl CzechInvest od začátku ledna, stát investorovi neposkytl žádnou investiční pobídku. Příchod do Brna měl firmě uspořit náklady, protože dosud měla společnost v Evropě jen obchodní zastoupení. V Brně otevře první servisní centrum mimo Asii.

Co v Brně nakonec bude, není jisté. Kromě opravárenství se plánoval i podíl na vývoji.

HTC je jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Tchajwanská firma se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné, ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy