Génius, který ví, co dělá, velebily ho články. Teď je Janata obviněn z obřího podvodu

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2021 13:16
Osmadvacetiletého investora Ondřeje Janatu obvinila policie z miliardového podvodu na 4000 drobných investorech. Ti svěřili peníze jeho firmě Growing Way, podvodem z nich vylákal celkem 1,5 miliardy. Hrozí mu za to až desetileté vězení. Janata byl přitom ještě nedávno adorován za své podnikatelské úspěchy v několika ekonomických magazínech.
Foto: Shutterstock

Stíhání probíhá podle webu SeznamZprávy.cz na svobodě. O případu ve středu informovala policie, konkrétní spojení s firmou Growing Way se potvrdilo až nyní.

Janata podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) spáchal podvod prostřednictvím takzvaného neveřejného alternativního fondu.

"Předmětný fond měl dle našich závěrů pracovat na principu tzv. Ponziho schématu, kdy investorům jsou připisovány fiktivní zisky, které jsou vypláceny nikoli z výnosů investic, ale z nově získaných vkladů. Většina prostředků u tohoto typu fondů pak slouží k neoprávněnému obohacení osob ovládajících fond a k výplatě vysokých provizí za získávání dalších klientů," popsal mluvčí Jaroslav Ibehej.

Web SeznamZprávy.cz upozornil, že podle údajů v katastru nemovitostí policie zaplombovala Janatův dům v Praze-Chuchli. NCOZ oznámila, že se jí z celkové částky podařilo zajistit zhruba miliardu korun.

„Ondřej je z toho hotový, protože nic neudělal, je slušný člověk. Celé je to jen výraz konkurenčního boje,“ řekl webu jeho otec Petr Janata. 

V pátek pak obdržela média z adresy agentury Medialist blíže neidentifikované údajné vyjádření Ondřeje Janoty ve znění: "Nechci nyní celou záležitost jakkoli blíže komentovat a zasahovat tak do vyšetřování. Mohu jen uvést, že jsem s penězi klientů aktivně obchodoval a není pravdou, že by šlo o Ponziho schéma. S orgány plně spolupracuji a pevně věřím, že se vše brzy objasní."

Fond Growing Way vznikl teprve loni, klientům sliboval podezřelý roční výnos kolem 30 procent. Fungoval na principu on-line tradingu.

„Chci vybudovat velkou skupinu pokrývající segment financí, který mě baví, ze všech stran. Chtěl bych dělat více fyzické věci. Trading je totiž smutný v tom, že člověk sedí u počítače a vidí jen ta čísla,“ neskrýval své ambice Janata v rozhovoru pro časopis Forbes. Ten nyní rozhovor s obviněným investorem ze svých stránek stáhl, je však k nalezení zde.

"V době, kdy si jeho spolužáci užívali dospívání se vším všudy včetně neřestí, jako je první seznamování s alkoholem, on raději prozkoumával burzovní svět," popisoval Forbes Janatu v dubnovém článku.

Ve stejném duchu o obviněném psal i magazín Hrot. "Je mu teprve 27 let a řídí miliardový investiční fond. Roční výnosy v desítkách procent ale ukazují, že Ondřej Janata ví, co dělá," poutal svůj únorový text o Janatovi na Facebooku magazín Hrot.

Autor poukázal na to, že je Janata mimo jiné "majitelem hodinek Hublot a nabušeného Mercedesu S, kterými se dle svých slov snaží demonstrovat svůj úspěch". „Je to trochu show. Někdo možná říká, že jsem arogantní namyšlený týpek. Ale lidé, co se mnou investují, to neřeší a jsou spokojení, a to je pro mě hlavní,“ řekl v textu magazínu Hron Janata, kterého týdeník označil za vycházející hvězdu českého investičního nebe.

Výší škody se kauza zařazuje hned vedle nedávného finančního kolapsu skupiny Arca Investments. V něm figuruje téměř 19 miliard korun dluhu a dva tisíce věřitelů a jde o největší český krach od 90. let.

Policie ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem nyní zajistila Janatův majetek v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Případ dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Centrála se s podobným druhem trestné činnosti setkává opakovaně, ve středu před ním znovu varovala. "Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení - zejména těch, které nepodléhají regulaci České národní banky," zdůraznil Ibehej.

Na rostoucí počet případů, při kterých se lidé nechali oklamat investičními podvodníky, upozornila národní centrála i ve své výroční zprávě za loňský rok. Pachatelé, kteří slibují výrazné zhodnocení peněz formou investování na burzovním nebo realitním trhu, podle centrály využívají chybějící nabídky legálních možností a produktů k vyššímu zhodnocování úspor střední třídy.

Aktualizace 13. 9. 2021: Opraven zdroj jedné z uváděných mediálních citací o Janatovi. Zmíněná citace magazínu Hrot nepochází z textu, který o investorovi v týdeníku vyšel, ale z facebookového profilu stejného média, kde tak lákalo na jeho přečtení. Doplněny další citace s textu týdeníku Hrot.

 

Právě se děje

Další zprávy