Z kuchařky podlahářkou. Dívky se vrhají na mužská řemesla, jsou pečlivé a lépe mluví

Iva Špačková Iva Špačková
4. 3. 2019 6:00
Dívky se čím dál častěji hlásí do učení na doposud mužsky vnímané profese. Prasklou trubku tak může za pár let ve vašem bytě opravit instalatérka, saze může vymést kominice a lino položit podlahářka. Firmy si pochvalují, že ženy v lecčem předčí muže. Jsou například pečlivější a lépe komunikují se zákazníky.
Malířky, podlahářky, instalatérky. Na chlapecké obory se hlásí stále častěji dívky. | Video: Tomáš Cetkovský, Iva Špačková

Více žen v dosud typicky mužských řemeslech zaznamenává v posledních letech Střední odborná škola Jarov, která patří k největším odborným školám v Česku. V různých oborech na ní studuje 1 250 žáků, z toho 261 dívek. Většina z nich se chce stát zahradnicemi, ale stále větší část z nich sní i o tom, že budou podlahářky, malířky, instalatérky, truhlářky či kominice.

"Před deseti patnácti lety byla dívka na takovémto oboru absolutní výjimkou. Dnes už to výjimka není. Každý rok na těchto oborech studuje šest až sedm dívek," říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Děvčata se podle něj vyznačují tím, že si obor nejdříve pečlivěji zmapují. Zajímá je prostředí, ve kterém se budou učit, podmínky práce i studia, jazykové vzdělávání, zahraniční stáže a uplatnění na trhu práce. Když se pak pro mužské řemeslo rozhodnou,už u něj zůstávají, baví je a jsou v něm dobré.

Jednou z nich je například Věra Šubertová, která bude brzy skládat závěrečné zkoušky na podlahářku. Původně se učila dva roky na kuchařku-číšnici, ale pak přešla k plně manuálnímu oboru. "Líbí se mi, když za sebou vidím svou práci. Podlahy jsou takovou hezkou tečkou v místnosti, proto jsem si je vybrala. Nejvíc mě baví pokládat lino," popisuje učnice.

Podobně si za svým šla i Kamila Bresťáková, která se nejdříve vyučila cukrářkou, protože jí to poradila babička jako vhodný obor pro dívku, ale pak šla za tím, co si sama přála.

"Doma jsem si kreslila, ale na umělecké škole bych asi neuspěla, tak jsem si řekla, že vyučit se malířem je pro mě ideální. Moc mě to baví. Nejvíc práce ve výškách, na štaflích a když je možnost, tak se hrnu na lešení," říká studentka prvního ročníku. Na otázku, zda si dovede představit, že bude tuto práci dělat celý život, odpověděla: "Jo, rozhodně".

Ředitel SOŠJ je přesvědčen, že se dívky po vyučení na pracovním trhu neztratí. "Jsou velmi šikovné. Většina z nich je pečlivější než jsou chlapci a mají větší cit po detail. Například v oboru malíř se více uplatní v jemných dekorativních malbách, u podlahářů to zase bývají složitější pokládky parket," říká Janeček.

Přínos žen v mužských řemeslech potvrzuje i Pavel Rynda, prezident Cechu kamnářů ČR a zároveň majitel kamnářské firmy. "Ženy jsou v oboru kamnář velkým přínosem. Když je zaměstnáte, zjistíte, že nahradí chlapa. A vedle kamnářské práce jsou dobré i při sjednávání zakázek, protože mají jiný přístup k zákazníkovi. Umí zaměřit věci na stavbě, vyznají se v oboru a umějí to zákazníkovi podat," říká Rynda.

Češky jsou podle něj schopné v budoucnosti konkurovat kamnářkám z Německa, Rakouska, Švýcarska a Tyrolska, kde se tomuto oboru věnuje historicky mnohem větší podíl žen a jejichž práce je mezi odborníky vyhlášená.

 

Právě se děje

Další zprávy