Z deseti nejhorších daňových rájů světa je jich hned polovina v Evropě, ukazuje nová studie

Ekonomika Ekonomika
12. 12. 2016 19:40
Nevládní organizace Oxfam sestavila žebříček 15 nejhorších daňových rájů, které podporují vznik chudoby ve světě. Analytici zjistili, že 90 procent největších firem světa působí alespoň v jednom z daňových rájů zahrnutých v žebříčku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn – Nejhorším daňovým rájem na světě jsou Bermudy, následují Kajmanské ostrovy a Nizozemsko. Právě tyto země se podle nevládní organizace Oxfam nejvíce podílejí na světové chudobě a nerovnosti tím, že drží u dna sazby firemních daní. Tím pokladny zemí na celém světě přicházejí o miliardy dolarů, které by mohly být použity na výdaje na sociálně slabší obyvatelstvo. Tvrdí to studie, kterou organizace Oxfam dnes zveřejnila.

Žebříček 15 "nejškodlivějších daňových rájů" je sestaven na základě toho, do jaké míry jednotlivé země uplatňují nulové firemní daně, nespolupracují v boji proti daňovým únikům, jsou netransparentní a jak často používají neférové daňové pobídky, které například nevytvářejí žádná pracovní místa.

Pořadí Země
1. Bermudy
2. Kajmanské ostrovy
3. Nizozemsko
4. Švýcarsko
5. Singapur
6. Irsko
7. Lucembursko
8. Curacao
9. Hongkong
10. Kypr
11. Bahamy
12. Jersey
13. Barbados
14. Mauricius
15. Britské Panenské ostrovy

Zdroj: Oxfam.org

Na seznamu dominuje řada evropských států jako Irsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Kypr či Lucembursko. Ovšem i za Kajmanské ostrovy, Bermudy, Britské Panenské ostrovy a ostrov Jersey zodpovídají Evropané, konkrétně Britové.

Mnoho zemí bylo v médiích v minulosti propíráno v souvislosti s daňovými skandály. Irsko například poskytlo technologickému gigantu Apple neoprávněně výhody za celkem 13 miliard eur. Stejně tak kavárenskému řetězci Starbucks v Nizozemsku a automobilce Fiat v Lucembursku Evropská komise loni přikázala, aby vrátily desítky milionů eur, které tam na daních ušetřily. Bahamy a Britské Panenské ostrovy byly zase součástí kauzy Panama Papers.

"Firemní daňové ráje způsobují ztrátu obrovského objemu cenných daní z příjmů a jejich praktiky se stávají běžnou obchodní praxí pro řadu společností," upozorňuje studie. Analytici Oxfamu zjistili, že 90 procent největších firem světa působí alespoň v jednom z daňových rájů zahrnutých v žebříčku.

"Daňové ráje pomáhají velkému byznysu ošidit státy o miliardy dolarů ročně. Podporují nebezpečně nerovný ekonomický systém, který zanechává miliony lidí jen s málem příležitostí pro lepší život," upozorňuje poradkyně pro daňovou politiku Oxfamu Esme Berkhoutová. Vyhýbání se firemním daním přijde chudé státy minimálně na 100 miliard dolarů každý rok.

Kvůli krácení daní vlády většinou vyrovnávají rozpočet omezením veřejných výdajů či zvýšením jiných daní. "Například 0,8procentní snížení firemních daní v zemích OECD mezi lety 2007 až 2014 bylo zčásti vykompenzováno 1,5procentním navýšením daně z přidané hodnoty v letech 2008 až 2015," dodává studie.

 

Právě se děje

Další zprávy