Z daňových rájů už pochází 16 procent kapitálu českých firem

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2015 11:56
Mezi vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál, s odstupem následuje lucemburský a kyperský.
Daňový ráj? (ilustrační foto)
Daňový ráj? (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Majitelé firem se sídlem v daňovém ráji kontrolují sice jen 3,2 procenta společností (konkrétně 13 247) registrovaných v českém obchodním rejstříku, nicméně jejich podíl na celkovém základním kapitálu dosahuje už více než 16 procent. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode.

Do základního kapitálu českých firem podnikateléinvestovali celkem 2,65 bilionu korun, přičemž podíl kapitálu z daňových rájů meziročně vzrostl o 7,4 procenta na 430,3 miliard korun. Mezi vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál (53,9 procenta), s odstupem následuje lucemburský (18,7 procenta) a kyperský (15 procent).

Podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové zahraniční vlastníci disponují značným kapitálem a investují jej do firem a projektů, které přinášejí vyšší zhodnocení za relativně nízkého rizika.

Jako daňové ráje se obvykle označují země s nízkým nebo nulovým zdaněním zahraničních firem, tamní vlády tak chtějí přilákat zahraniční kapitál a profitovat z finančních služeb. Mezi daňové ráje ale patří například také Nizozemsko a další státy, jejichž hlavní výhodou pro české podnikatele je výrazně stabilnější daňové a právní prostředí, stejně jako lepší vymahatelnost práva.

 

Právě se děje

Další zprávy