Na cestu Evropou zdarma vyrazí přes tři sta mladých Čechů. Jízdenky jim zaplatí Evropská unie

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
4. 7. 2018 7:09
Z více než dvou tisíc českých žádostí vybrala Evropská komise 311 osmnáctiletých, kteří dostanou možnost procestovat Evropu zdarma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Deutsche Bahn

Praha - V rámci projektu Discover EU nadělí Evropská komise (EK) 15 tisícům osmnáctiletých Evropanů mezistátní vlakové jízdenky zdarma. Na Českou republiku podle počtu obyvatel vyšlo 311 míst, která se bezezbytku zaplnila.

Dohromady se podle údajů Evropské komise do projektu přihlásilo 100 480 zájemců. Z Česka celkem 2123.

Plně hrazenou jízdenku dostali mladí lidé ze všech států evropské osmadvacítky. Vedle 311 Čechů vyrazí na cestu například i 160 Slováků. Nejvíc jízdenek připadá na nejpočetnější stát EU: komise vybrala 2427 Němců. Cestovatelé budou moci vyrazit na cesty mezi 1. červencem a 30. zářím.

"Více než tři sta mladých lidí z České republiky, kteří budou moci díky jízdence od Evropské komise zdarma procestovat Evropu, znamená, že rozjezd se projektu Discover EU podařil. Jsem ráda, že se čeští osmnáctiletí nebáli přihlásit a využili nabízenou možnost na maximum," říká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Pokud by někdo z Čechů vyrazit nemohl, lístek nepropadne. Jen v ČR Evropská komise eviduje dalších více než 1800 náhradníků.

Osmnáctiletá Anna Pavlovová z Břeclavi však svou jízdenku využít plánuje. "Měla jsem ohromnou radost. Věděla jsem, že pro Českou republiku moc jízdenek nebude, proto jsem ani nedoufala, že bych mohla vyhrát," říká Pavlovová.

Zájemci o cestování při registraci získali kód, díky kterému si mohou již nyní ověřit, zda jsou v seznamu úspěšných zájemců nebo v seznamu náhradníků. Anna plánuje v rámci projektu procestovat Německo, Belgii, Nizozemsko a Dánsko.

Žadatel musel plánovanou cestu uvést už při registraci. Cesta má podle pravidel komise vést minimálně přes jedny hranice, ale zároveň cestovatel nesmí navštívit více než čtyři cizí státy v Evropské unii.

Zároveň musel zájemce odpovědět na pět otázek spojených s Evropským rokem kulturního dědictví v roce 2018 a iniciativami EU zaměřenými na mládež.

Evropská unie také účastníky programu žádá, aby svou cestu dokumentovali a fotky sdíleli na sociálních sítích. O své cestě mohou také uspořádat prezentaci ve svém městě či obci, ale tato podmínka je dobrovolná.

Na první fázi projektu unie vyčlenila 12 milionů eur (přes 300 milionů korun). Nyní zvažuje, že na podzim otevře další kolo přihlášek. Pokud bude zájem, počítá s výrazným navýšením rozpočtu a tedy i s vyšším počtem cestovatelů.

Projekt Discover EU nepokrývá žádné jiné náklady spojené s cestováním. Mladí lidé si tak musí sami uhradit ubytování, stravu i pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy