Z Prahy do Lince začnou jezdit expresní vlaky, vláda chce lépe využít koridor

ČTK ČTK
31. 8. 2016 15:55
Trať takzvaného čtvrtého železničního koridoru je na řadě míst nová a umožňuje výrazné zkrácení dojezdových dob, pokud by na ní mohly jezdit expresní vlaky s minimem zastávek. Vláda za ně dá 85 milionů korun ročně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Vláda dnes schválila návrh na zavedení expresních vlaků z Prahy do Lince. Čtyři páry expresních spojů by ročně měly přijít na zhruba 85 milionů korun.

Zkrácení jízdní doby na přibližně čtyři hodiny podle ministerstva dopravy zatraktivní železniční spojení mezi Českem a Horními Rakousy. Zároveň by se podle předpokladů resortu měl zvýšit i počet cestujících na trase z Prahy do Tábora a Českých Budějovic.

"Znamená to, že od nového jízdního řádu bude jezdit vlak do Českých Budějovic a Lince o 40 minut rychleji. Je to dobrá zpráva pro všechny cestující. Investice, které jsme dali do modernizace, tak mají svůj reálný výsledek. A jsem rád, že se podařilo prodloužit dotace na provoz této linky," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

V současnosti železniční spojení do Rakouska zajišťují rychlíkové spoje, které zároveň obsluhují i menší města na trase mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Vlaky do Lince v průměru jedou rychlostí 61 kilometrů za hodinu a nejsou konkurenceschopné vůči autobusům. Ty trasu Praha–Linec urazí za tři hodiny a 50 minut, o hodinu rychleji než vlak, uvedlo ministerstvo.

Trať takzvaného čtvrtého železničního koridoru je přitom na řadě míst nová a umožňuje výrazné zkrácení dojezdových dob, pokud by na ní mohly jezdit expresní vlaky s minimem zastávek. Navrhované spojení, které by cestou stavělo pouze v Táboře a v Českých Budějovicích, by cestu do Lince mohlo urazit za čtyři hodiny a 10 minut. Z Prahy by tyto vlaky měly vyjíždět v 06:00, 10:00, 14:00 a 18:00.

Úřad nicméně současně plánuje zachování současné podoby spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Tyto vlaky i nadále zůstanou v provozu s hodinovým intervalem ve špičce a dvouhodinovým mimo špičku, uvedlo ministerstvo. Kromě nynějších zastávek plánuje úřad u tohoto druhu spojů rozšířit zastavení o Planou nad Lužnicí.

 

Právě se děje

Další zprávy