Z amerických továren Ford budou vyjíždět vozy VW. Partnerství značek se prohlubuje

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 12. 2018 10:15
Německá automobilka Volkswagen buduje alianci se společností Ford Motor a k montáži vozů ve Spojených státech může využít její závody. Po jednání v Bílém domě to prohlásil šéf VW Herbert Diess. Německá firma zvažuje také výstavbu druhého závodu v USA, uvedla agentura Reuters.
Výrobní linka motorů Ford.
Výrobní linka motorů Ford. | Foto: Ford

S čelnými představiteli německých automobilek Volkswagen, BMW a Daimler dnes jednal také prezident Donald Trump. Podle prohlášení Bílého domu představil lídrům společností "svou představu toho, jak všechny automobilky vyrábějí ve Spojených státech a vytvářejí vstřícnější obchodní prostředí".

Šéfové automobilek byli pozváni, aby se zúčastnili řady setkání s prezidentovými nejvyššími ekonomickými poradci a jednali o investičních příležitostech ve Spojených státech, včetně výroby a výzkumu a vývoje, uvedl Bílý dům.

"Jsme v poměrně pokročilých jednáních se společností Ford, abychom skutečně vybudovali globální automobilovou alianci, která by také posílila americký automobilový průmysl," řekl Diess. Americká automobilka jednání dnes nekomentovala, už dříve ale uvedla, že s VW jedná o spolupráci v řadě oblastí.

Volkswagen má montážní závod v městě Chattanooga v Tennessee. Co se týče nového závodu, Diess uvedl, že v Tennessee o tom jedná, v úvahu ale připadají i jiné možnosti.

BMW dnešní setkání s Trumpem označila v prohlášení za konstruktivní s tím, že její šéf představil podrobnosti již loni zveřejněného plánu na rozšíření závodu ve Spartanburgu v Jižní Karolíně. Zde by firma do roku 2021 chtěla investovat dalších 600 milionů dolarů a současný počet 10.000 pracovních míst zvýšit o tisícovku.

 

Právě se děje

Další zprávy