Wizz Air už nebude létat z Brna do Londýna. Letišti zůstanou jen dvě pravidelné linky

ČTK ČTK
27. 11. 2017 11:04
Provozovatel linky Londýn-Luton, společnost Wizz Air, přesune kapacitu na linku s vyšší poptávkou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wizz Air

Brno - Brněnskému letišti zůstanou po 8. lednu jen dvě pravidelné linky, skončí totiž linka na londýnské letiště Luton, kterou provozuje třikrát týdně společnost Wizz Air. Kapacitu přesune na linky s vyšší poptávkou, řekla Sorina Ratzová z centrály letecké společnosti.

Dopravce podle serveru Zdopravy.cz nabízí zákazníkům, kteří měli rezervace na pozdější datum, náhradní lety, nebo jim vrací 120 procent ceny letenky.

Linka v Brně končí po sedmi letech, a to v době, kdy Jihomoravský kraj uvedl, že jedná o příchodu dopravců, kteří by létali již od letního letového řádu od konce března na pěti linkách. Místo toho po odchodu Wizz Airu zbudou v Brně pouze dvě pravidelné linky.

Jedna z nich je do Londýna-Stanstedu, kterou zajišťuje Ryan Air, druhou je linka do Mnichova, kterou provozuje bmi regional. Tato linka je však ztrátová a kraj a město schválily memorandum, díky němuž by mohlo z veřejných rozpočtů zamířit k dopravci během následujících čtyř let každoročně až 1,47 milionu eur (37 mil. Kč).

Wizz Air již zrušil s koncem letního letového řádu linku do Eindhovenu. "V leteckém průmyslu je běžné, že se lety mění podle sezony nebo výkonnosti trasy. Wizz Air neustále monitoruje vytíženost na svých linkách, aby byl schopen nabídnout nejpopulárnější služby za nejnižší ceny. Protože ale stále hledáme nové příležitosti, které by splnily očekávání našich zákazníků, kapacita z těchto letů bude přesunuta na linky s vyšší poptávkou," uvedla Ratzová.

Zatímco vytíženost linky Ryanairu se pohybovala až okolo 95 procent, linka Wizz Airu měla vytížení nižší.

Wizz Air oznámil minulý týden velkou expanzi právě na letiště v Lutonu, odkud bude létat do blízké Bratislavy. Bratislava je spolu s Prahou a Vídní pro Brno velmi konkurenčním letištěm.

Brněnské letiště očekává, že letos odbaví 460 000 cestujících, což je na úrovni let 2013 a 2015, loni to bylo 418 000. Mírně přes 50 procent všech cestujících létá z Brna charterovými lety na dovolenou.

 

Právě se děje

Další zprávy