Wi-fi na zastávce i v parku. Obce mohou začít žádat o evropské dotace na internet

Ondřej Neufus Ekonomika Ondřej Neufus, Ekonomika
7. 11. 2018 13:39
Internet zdarma pro čekárny, zastávky nebo parky slibuje Evropská unie. Od středeční 13. hodiny mohou obce žádat o jeden z 2800 voucherů na 15 tisíc eur (zhruba 388 tisíc korun), za který na veřejném místě zřídí wi-fi síť.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Obce mohou žádat o peníze na webovém portálu, přičemž čím dříve se přihlásí, tím větší šanci na získání voucheru mají. Do roku 2020 hodlá Evropská komise na rozvoj internetového připojení rozdat 120 milionů eur, v přepočtu přes tři miliardy korun.

"Co nejdříve si o jednu z poukázek v hodnotě 15 tisíc eur zažádejte. O dotaci budou moci požádat i subjekty, které jednají jménem měst a obcí," radil v květnu městům tehdejší ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Podmínkou pro přiznání dotace bude to, že uživatelé nudou moci bezplatné internetové připojení ve veřejných prostorách využívat nejméně tři roky.

"Ze sdílení může těžit každý, to znamená, že nezáleží na tom, kde žijete nebo kolik vyděláváte. Proto chceme od dneška v každé evropské vesnici a každém městě do roku 2020 zřídit internetové připojení zdarma v místech, kde se lidé scházejí," říká šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Původně se mělo o vouchery žádat v polovině letošního května. Kvůli chybám v zadávání času u přijatých přihlášek ovšem musela Evropská komise zakázku zastavit.

 

Právě se děje

Další zprávy