Nedostatek pohybu zabije skoro stejně lidí jako kouření. Světovou ekonomiku stojí miliardy dolarů

ČTK ČTK
28. 7. 2016 11:15
Globální ekonomika by si podle studie Světové zdravotnické organizace přilepšila o zhruba 1,6 bilionu korun, kdyby lidé každý den hodinu cvičili. Finanční ztráty pocházejí z nákladů na léčbu a úbytku pracovní výkonnosti spojených se sedavými zaměstnáními.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn - Nedostatečná aktivita lidí stojí ročně globální ekonomiku 67,5 miliardy dolarů (1,65 bilionu korun), a to v nákladech na léčbu a ve ztrátě pracovní výkonnosti.

Uvádí to studie Světové zdravotnické organizace (WHO), která byla ve středu zveřejněna v Londýně. Hodina cvičení denně by podle expertů tento problém odstranila.

Lidé jsou kvůli sedavým zaměstnáním vystaveni zvýšenému riziku srdečních a cévních chorob, cukrovky a rakoviny, uvádí organizace. 

Fyzická aktivita, například rychlá chůze, může nebezpečí předčasné smrti snížit. Nedostatek pohybu spojený s osmi či vícehodinovým sezením způsobuje podle WHO ročně pět milionů úmrtí. To je jen o jeden milion smrtelných případů méně, než má na svědomí kouření.

WHO doporučuje věnovat týdně nejméně 150 minut mírnému cvičení. Podle norského experta Ulfa Eklunda, který se na studii podílel, to ale není dost. Čtvrtina dospělých navíc ani na tento limit nedosáhne.

Podle Eklunda je vhodné cvičit hodinu denně, což znamená zhruba 5,6 kilometru chůze nebo 16 kilometrů jízdy na kole.

 

Právě se děje

Další zprávy