Vznikne obr na trhu s elektronikou. Datart se spojí s majitelem Euronics a Kasa.cz

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 13. 6. 2017 16:25
Řetězec s elektronikou Datart se spojí se skupinou HP Tronic, která provozuje síť prodejen Euronics a e-shopy Kasa.cz a slovenský Hej.sk. HP Tronic získal v Datartu pětinový podíl již v roce 2014.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Datart

Praha - Obchodní řetězec s elektronikou Datart se spojí se skupinou HP Tronic, která provozuje síť prodejen Euronics a e-shopy Kasa.cz a slovenský Hej.sk. Vznikající strukturu kapitálově posílí fond Genesis Private Equity Fund III, který získá významný minoritní podíl. Hodnotu transakce společnosti neuvedly. Spojení musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a slovenský Protimonopolný úrad.

Spojením obou sítí vznikne na českém a slovenském trhu řetězec s ročními tržbami přes 15 miliard korun se sítí zhruba 130 elektroprodejen, které každý rok navštíví více než 22 milionů zákazníků.

HP Tronic získal v Datartu pětinový podíl již v roce 2014. "Záměrem společností HP Tronic a Datart je spojit se v jeden subjekt, do vznikajícího uskupení vstoupí 100 procent obou společností. Co se týká podílů jednotlivých subjektů, dohodli se majitelé, že se k této otázce nebudou vyjadřovat," řekl generální ředitel skupiny HP Tronic Daniel Večeřa.

Důvody, proč byl fond Genesis přizván do uskupení, jsou podle něj dva. Tím prvním je posílení kapitálové struktury, tím druhým jsou pak jeho bohaté zkušenosti s hledáním vhodného budoucího investora.

Nově vzniklé uskupení bude na maloobchodním trhu reprezentovat obě dosud samostatně fungující společnosti. Podle Večeři je cílem vytvořit stabilní, efektivní a profitabilní subjekt s tržním podílem dosahujícím až 20 procent na českém a slovenském trhu.

"Datart je ve výborné kondici. V posledních třech letech dosáhl nejlepších výsledků za posledních osm let. Rosteme a otevíráme nové prodejny. I nadále pro nás bude nejdůležitější poskytovat zákazníkům nejlepší výrobky a služby," dodal generální ředitel a předseda představenstva Datartu Pavel Bádal.

Do nově vzniklé společnosti investuje Fond Genesis Private Equity Fund III. "Nově vzniklá entita, která bude působit kromě České republiky také na Slovensku a v Polsku, dosáhne velikosti srovnatelné s největšími regionálními hráči v oboru," uvedl Ondřej Vičar, partner společnosti Genesis Capital, která je poradcem fondu.

V důsledku zamýšleného spojení dojde ke změně kontroly z pohledu předpisů v oblasti soutěžního práva, proto budou firmy v nejbližších dnech o tomto záměru informovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Protimonopolný úrad Slovenskej republiky. "Do doby, než oba soutěžní úřady zamýšlenou transakci povolí, nebudou k ní poskytovány další informace," uvedly firmy.

Obchody s elektronikou Datart v Česku ve finančním roce 2015/2016 zvýšily tržby meziročně o téměř 11 procent na 5,1 miliardy korun. Obrat zlínské společnosti HP Tronic, která je provozovatelem prodejen Euronics, e-shopu Kasa.cz i majitelem společnosti ETA, se loni zvýšil na 9,1 miliardy korun. Pro srovnání: největší tuzemský internetový prodejce Alza.cz loni zvýšil tržby o 22 procent na rekordních 17,4 miliardy korun.

Datart začínal s dovozem kazet

Společnost Datart vznikla v roce 1990, kdy její zakladatelé Pavel Sláma, Pavel Bádal a Petr Soukup začali do Československa díky spolupráci s Britem Charlesem Butlerem dovážet audiokazety, ke kterým se postupně přidala i domácí elektronika jako televize, rádia nebo videa. V roce 1993 pak přibyl pátý společník Zdeněk Erban a firma k velkoobchodu přidala také první maloobchodní prodejnu v Praze.

V rozmachu firmě pomohlo v roce 2000 spojení s britským řetězcem Kingfisher (později Darty), který získal téměř dvě třetiny firmy, zbytek si nechali zakladatelé. "Měli jsme rázem příležitost podívat se, jak byznys s elektronikou vypadá, když funguje 25 let. Nikdo nás navíc neomezoval, měli jsme téměř absolutní autonomii," popsal Badal dobu, kdy firma expandovala a její tržby vzrostly z 900 milionů v roce 1999 na 4,6 miliardy v roce 2008. Z patnácti na tři desítky ze zvýšil i počet prodejen.

Datart také již v roce 2005 začal provozovat vlastní internetový obchod, přesto firmu výrazně postihl příchod hospodářské krize, během níž klesly nejen tržby, ale společnost se také propadla do ztráty, která za rok 2012/2013 přesáhla sto milionů korun. Mateřská francouzská skupina Darty v té době začala odcházet z nerentabilních trhů a původní zakladatelé se rozhodli odkoupit Datart zpět. Transakce se ale táhla přes rok, obchod byl nakonec uzavřen v létě 2014.

Čeští zakladatelé (ovšem již bez Slámy, který v červnu 2013 podlehl rakovině) od té doby drželi 80 procent firmy, pětinu akcií už tehdy získal HP Tronic. Skupina Darty podíl prodala za pět milionů eur (139 milionů korun). V následujících letech se hospodaření Datartu zlepšilo, firma dnes provozuje 46 prodejen, z toho 12 na Slovensku. Ve finančním roce 2015/2016 vykázala tržby 5,1 miliardy korun a zisk činil 27,4 milionu korun.

HP Tronic pochází ze Zlína

Firmu HP Tronic založil v roce 1990 ve Zlíně podnikatel Milan Hradil, původně se jednalo o prodejnu elektroniky, o dva roky později přibyl i velkoobchod, zpočátku zaměřený na francouzskou značku Moulinex.

Výrazným krokem k pozdější expanzi bylo v roce 1997 vydávání letáků pod značkou Proton, které se o dva roky později zařadily do celoevropské sítě Euronics. Síť nabízející domácí spotřebiče i další elektroniku, zahrnula přibližně stovku nezávislých obchodníků.

Už bez zakladatele firmy, který zemřel v roce 1999, společnost v roce 2001 spustila internetový velkoobchod, na který o dva roky později navázal e-shop. "Náš e-shop pro firemní klienty byl tehdy jeden z prvních. To nás určitě akcelerovalo. V následujících letech jsme díky tomu rostli meziročně o desítky procent. Byli jsme tehdy dodavatelem prvních internetových obchodů, a to nejen zboží, ale i dat," vzpomínal současný šéf HP Tronic Daniel Večeřa

V uplynulé dekádě se společnost postupně rozrůstala, a to často pomocí akvizic, v roce 2011 například získala tradiční českou značku elektrospotřebičů Eta (rok později ukončila výrobu v tradičním sídle v Hlinsku, dnes zboží vyrábí v zahraničí). V roce 2014 pak HP Tronic převzal jeden z nejstarších českých internetových obchodů Kasa.cz, a to včetně jeho sesterského slovenského e-shopu Hej.sk, a výrazně tak posílil svou pozici v online oblasti.

V létě 2014 se pak zlínská společnost podílela na odkupu Datartu zpět do českých rukou. Oba prodejci i nadále fungovali odděleně, určité propojení ale přesto existovalo. "Dohodli jsme se tak, že kdyby měl někdo v budoucnu zájem o akvizici Datartu, součástí akvizice by byl zřejmě i HP Tronic a obráceně," řekl například loni v červnu Večeřa.

Společnost, pod kterou v rámci sítě Euronics spadá 120 obchodů, měla loni zisk 104 milionů korun při obratu 9,1 miliardy korun. Kromě prodeje elektroniky podniká HP Tronic i v cestovním ruchu, na Valašsku jí patří několik hotelů, sjezdovka a golfové hřiště.

 

Právě se děje

Další zprávy