Vývoz surového dříví z Česka má klesnout, stát chce podpořit zpracovatele

ČTK ČTK
22. 4. 2016 12:52
Ministerstvo zemědělství chce podporovat navyšování zpracovatelských kapacit v tuzemsku, dohodlo se na tom i s vlastníky lesů. Do roku 2030 by tak vývoz nezpracované suroviny měl klesnout o polovinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Ministerstvo zemědělství chce do roku 2030 snížit vývoz surového dříví z Česka na polovinu. Tuzemské zpracovatele chce zároveň motivovat stálou cenou odebíraného dřeva. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něho Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR a Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR již uzavřely dohodu, podle které budou podporovat navyšování zpracovatelských kapacit v tuzemsku.

"Pokud se zpracovatelé zavážou, že zvýší svou kapacitu zpracování dřeva v Česku, tak my budeme garantovat, že tu surovinu navíc dodáme, a to za cenu v místě a čase obvyklou," řekl ministr. Podle něj by se měla ale garance vztahovat na tři až čtyři roky a pouze na část zpracovatelských kapacit. Materiál by chtěl Jurečka na posouzení vládě předložit do konce června.

V současné době se z ČR podle ministerstva zemědělství vyveze 6,9 milionu metrů krychlových surového dříví ročně. V roce 2020 by toto množství mělo podle plánů ministerstva klesnout na 5,5 milionu metrů krychlových. Pokles by pak měl dále pokračovat až na méně než polovinu současných vývozů, uvádí strategie ministerstva s výhledem do roku 2030.

 

Právě se děje

Další zprávy