Český vývoz na Ukrajinu dál klesá, pojišťovna dala ruce pryč

ČTK ČTK
23. 7. 2014 10:45
Státní agentura znovu začne pojišťovat zakázky na Ukrajině teprve po zlepšení situace v zemi.
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto | Foto: Wikipedia

Praha - Vývoz tuzemských firem na Ukrajinu letos dál prudce klesá. Kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu se export v dubnu propadl o 51,2 procenta na 1,49 miliardy korun. V květnu klesl o 43,1 procenta, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Za prvních pět měsíců letošního roku se export na Ukrajinu propadl o 3,7 miliardy korun (tedy o 29,4 procenta) oproti předcházejícímu roku.

"V procentickém vyjádření toto číslo vypadá velmi dramaticky, ale celkový podíl našeho vývozu na Ukrajinu činí 0,6 procenta, takže v globálním pohledu pro ČR nejde o zásadní výpadek. Z pohledu některých jednotlivých společností se však může jednat o poměrně velký problém," říká místopředseda Asociace exportérů a ředitel ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk.

Vývoz se nyní nepojišťuje

"Pokud se jedná o nejbližší období, nelze očekávat zásadní obrat k lepšímu. Dokonce bych řekl, že v tomto směru může dojít na pár měsíců ještě k dalšímu zhoršování situace," dodává Daněk.

Obrat podle něj může nastat až v okamžiku, kdy Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), eventuálně komerční pojišťovny, začnou vývoz opět na toto teritorium pojišťovat.

EGAP dala od projektů na Ukrajině ruce pryč v únoru. "Situaci denně analyzujeme a průběžně konzultujeme s našimi akcionářskými ministerstvy. Vše ovšem závisí na dalším vývoji v této zemi," uvedla mluvčí agentury Hana Hikelová.

Zakázky stojí

Ukrajina patřila mezi země, o něž byl v posledních letech mezi českými exportéry a investory velký zájem.

"Řada z nich tam má rozpracované projekty, objem kontrahovaných zakázek a projektů je zhruba deset miliard korun, které stojí. A nyní je již bohužel jasné, že to bude dlouhodobá záležitost," tvrdí ředitelka sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu Dagmar Kuchtová.

Například potravinářské společnosti Hamé se však na Ukrajině i přes současnou situaci daří. Krize ovšem výrazně ztížila distribuci zboží v regionech. "V prvním pololetí jsme dokázali zvednout odbyt našich výrobků o více než deset procent v meziročním srovnání," říká generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

 

Právě se děje

Další zprávy