Vývojáři porazili finanční úřad. Daňové slevy posoudí znalec

Ekonomika Vojtěch Blažek, Ekonomika
10. 8. 2015 11:15
Průlomový rozsudek přichází v době, kdy se některé finanční úřady na odpočty na výzkum cíleně zaměřily.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Firmy investující do vývoje a inovací mají naději, že na daních ušetří snadněji než dosud. Pomoci jim může rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve sporu firmy Fortell se státem.

Tomuto výrobci plastových dílů pro automobily a elektrotechniku nařídili finanční úředníci doplatit čtyři miliony korun. Firma podle nich ve skutečnosti nic nového nevymyslela, a tudíž nemá na daňové odpočty nárok.

Nejvyšší správní soud nyní řekl, jak musí berní úředníci postupovat v nejasných případech jako tento: na posouzení si mají najmout nezávislého znalce. To v případě firmy neudělali − a rozhodli pouze od stolu.

Úředníci s maturitou na obchodní akademii nebo s titulem z ekonomické vysoké školy, říká jinými slovy soud, jednoduše nemohou rozumět tajům výroby plastů nebo dalším složitým oblastem průmyslu. "Úřad nemohl spolehlivě vyvrátit závěr stěžovatele, že projekty splňovaly podmínky výzkumu a vývoje," rozhodl senát soudkyně Daniely Zemanové.

Průlomový rozsudek přichází v době, kdy se některé finanční úřady na odpočty na výzkum cíleně zaměřily. Mimo jiné proto, že výše těchto odpočtů neustále stoupá: V roce 2007 si firmy snížily daňový základ o pět miliard, loni už o více než 12 miliard (díky čemuž ušetřily kolem 2,3 miliardy).

Problém s doložením, co nového objevily nebo zdokonalily, proto mohou mít až stovky společností. Aby si totiž firma mohla odečíst náklady na výzkum, musí prokázat, že její řešení je nějakým způsobem jedinečné, zdokonalené.

Společnosti Fortell i dalším výrobcům vadí, že finančnímu úřadu přinesli stohy papírů, v nichž podíl na vývoji dokazovali, ale úředníky to buď nezajímalo, nebo se ve vysoce odborných dokumentech nedokázali vyznat.

Finanční úřad se před soudem bránil, že nemůže na každý spor o takový daňový odpočet najímat znalce − protože by to bylo zdlouhavé a nejsou na to peníze. Nejvyšší správní soudci v rozsudku odpověděli, že to opravdu náročné je, ale že firmy zkrátka musí dostat příležitost se obhájit. I náměstkyně ministra financí Simona Hornochová uznává, že po tomto rozsudku už odkaz na nedostatek peněz neobstojí.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy