Jak poznat falešné zlato: Vysoká cena láká i podvodníky, nabízí však třpytivou mosaz

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 6:41
Cena zlata se prudce zvyšuje. Zatímco na začátku roku se za troyskou unci platilo necelých 1300 dolarů, tedy asi 29 tisíc korun, nyní už cena přesáhla 1500 dolarů, zhruba 34 500 korun. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2013. Zlato je tak letos velmi výnosnou investicí, která ovšem zároveň "probudila" i podvodníky.
Falešný zlatý slitek
Falešný zlatý slitek | Foto: Golden Gate

Ceny zlata tlačí vzhůru zejména obavy z eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Zlato je totiž považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. Jeho cena je teď v některých dalších měnách na rekordních hodnotách.

Někteří obchodníci se zlatem však varují před falzifikáty zlatých slitků, které se poslední týdny objevily na českém trhu. "V poslední době jsme zachytili několik pokusů, kdy nám byl nabídnut k výkupu nepravý slitek. V jednom případě, na prodejně v Praze, dokonce opakovaně," uvádí Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky.

Vzhledem k tomu, že se ve všech zaznamenaných případech jednalo o slitek z jedné australské rafinerie, nevylučuje, že jde o organizovanou aktivitu. "Podklady jsme předali orgánům činným v trestním řízení," doplňuje Jankovský.

Také společnost Step Finance, která obchoduje se zlatem, objevila za poslední tři měsíce falzifikáty. "V prvním případě se jednalo pravděpodobně o testovací vzorek. Vzorek byl sice odhalen, není ale vyloučeno, že falešných kusů je více a pachatel se je bude snažit prodat dál," říká Vladimír Brůna, předseda představenstva společnosti Golden Gate, pod kterou Step Finance patří. 

Podle něj mají padělky sice správnou hmotnost, ale neobvykle silnou tloušťku. Také barva není zcela typická. "Po prvním zachyceném slitku se objevily ještě dva padělky z jiných zdrojů, viděli jsme je poprvé. Oba tyto zdroje zmiňovaly, že padělané slitky dostaly jako kompenzaci dluhu, nebyly tedy nakoupeny od oficiálního prodejce," doplňuje Brůna, podle něhož slitky firma zaslala Puncovnímu úřadu k posouzení a ten uvedl, že jde o pozlacenou mosaz s plátem niklu odpovídající hmotnosti jedné unce zlata. 

Vývoj zlata za poslední rok
Vývoj zlata za poslední rok | Foto: Kurzy.cz

"Rostoucí cena zlata motivuje investory k výběru zisků na zlatě. Z meziročního srovnání vyplývá, že nám výkupy dlouhodobě rostou. V období od loňského července do současnosti jsme vykoupili investiční kovy téměř trojnásobné hodnoty oproti srovnatelnému období o rok dříve," doplňuje Lukáš Jankovský. 

Prověřte si obchodníka a porovnávejte

Cena zlata zřejmě ještě poroste. "Pokud přijde opravdová krize a prasknou bubliny na akciích, dluhopisech nebo třeba na nemovitostech, tak může mít zlato potenciál ještě výrazně vyrůst. Říká se mu totiž bezpečný přístav," tvrdí Jankovský.

Lidé uvažující o koupi drahého kovu by tedy měli být obezřetní. "Nakupujte jen u renomovaných obchodníků, kteří jsou transparentní, pravidelně publikují své finanční výsledky a garantují zpětný odkup. Důležité je, aby obchodník měl kamenné prodejny a nešlo o garážové prodejce," radí Vladimír Brůna.

Zájemci by měli nakupovat u obchodníka, který deklaruje dohodu s Puncovním úřadem a na webu uvádí transparentně své obchodní podmínky. Poradit by měly i příslušné reference. 

Zdařilý nepravý slitek je pro laika těžké odhalit. Nicméně i tak je dobré vědět, na co koukat. Mezi základní znaky, které můžete hodnotit, patří cena, obal, barva a tloušťka slitku (podrobněji viz infobox níže).

Objevují se také zlaté slitky, které uvnitř obsahují wolframové tyčinky. "Ty není jednoduché odhalit. Klasickou metodou zkoušení zlata to nejde, protože čisté zlato tam je a wolfram se ukrývá až uvnitř, kam ani RFA analýza nepronikne," upozorňuje Jan Jelínek z aukčního domu Macho & Chlapovič. Tyto slitky nejsou podle něj ražené ale lité, a většinou mají váhu od 250 gramů výše. 

"Odhalení padělku je tak možné až po roztavení a následné analýze kovu. V nedávné historii si pamatuji případ, že jistí prodejci nabízeli právě 250 gramové zlaté slitky na různých inzertních serverech za velice výhodné ceny oproti cenám tržním, které v té době byly na trhu. Šlo o padělky," říká Jelínek a dodává: "Zlato nyní roste a jistě toho budou chtít využít i nepoctivci. Je třeba na to myslet."

Zlato se vždy muselo chránit před falzifikáty a znehodnocováním. Historicky uznávanou normou kvality zlata je označení Good Delivery. Slitky s touto značkou lze kdykoli a kdekoli na světě obchodovat. Výrobce či rafinér, který smí takto označovat své výrobky, musí splňovat přísná pravidla a asociace LBMA (London Billion Market Association) kvalitu slitků pravidelně kontroluje. V současnosti splňuje přísné podmínky pouze 60 provozů na celém světě.

Troyská unce zlata překonala hranici 1500 dolarů naposledy před osmi lety. Důvodem tehdy byla dluhová krize v eurozóně. Cena zlata poté dál prudce rostla, až dosáhla svého historického maxima, když nakrátko překonala úroveň 1900 dolarů za unci.

Podezřelé znaky zlatých slitků

  • Cena slitku - podezřelé jsou "super výhodné" cenové nabídky oproti běžným cenám na trhu nebo akční nabídky, které je potřeba sjednat v extrémně krátké době. "Žádné akce a slevy na drahé kovy neexistují. Pokud vám někdo nabízí fyzické drahé kovy za cenu pod burzu, něco je špatně. Cena na burze odpovídá ceně kovu v papírové formě, nikoliv fyzické. U fyzického kovu musíte nad cenu spotu přičíst náklady výrobce na zpracování kovu do formy mince či slitku, logistické náklady a provizi prodejce," vysvětluje Gabriela Šuchmanová ze společnosti Bessergold.
  • Obal slitku - obal zlatých slitků 1 gram až 100 gramů slouží zároveň jako certifikát pravosti. Slitky jsou v této gramáži ražené. "Výjimkou je 100 gramový slitek, který může být jak ražený, tak litý, v obou případech je však zatavený do ochranného obalu. Obal slitku musí být neporušený. Pokud bude porušený, je to varovný signál. Takovýto slitek totiž nevykupujeme jako slitek, ale jako zlomkové zlato za nižší výkupní cenu a teprve po důkladném prověření pravosti," upozorňuje Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky. Lité slitky o hmotnosti 250 gramů až 1 kilogram se prodávají volně. U nich obal jako způsob ochrany odpadá, certifikát je k nim dodáván zvlášť.
  • Barva slitku - nepravé slitky mohou být vyrobeny z obecného kovu a pokoveny vrstvou zlata. V takovém případě se může jejich barva lišit od pravých slitků. Pro kontrolu pravosti se používá vizuální kontrola a porovnání s podobným, zaručeně pravým slitkem.
  • Tloušťka slitku - ražený slitek si lze představit jako destičku. Pozlacený slitek z obecného kovu o stejné hmotnosti bude mít jednu ze stran delší a bude pravděpodobně vyšší než pravý slitek. 
 

Právě se děje

Další zprávy