Výsluhy vojáků už nemají být zdaněny, vláda podpořila poslanecký návrh

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2016 14:05
Poslanecká novela zákona o daních z příjmů, která se týká i odbytného, ruší od příštího roku také zdanění příspěvku na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda dnes podle očekávání podpořila návrh poslanců ČSSD a KSČM, kteří chtějí zrušit zdanění výsluh bývalých vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů. Na svém twitterovém účtu o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Chceme podpořit stabilitu bezpečnostních sborů," uvedl.

Poslanecká novela zákona o daních z příjmů, která se týká i odbytného, ruší od příštího roku také zdanění příspěvku na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl novinářům, že pro návrh ruku zvedl velmi ochotně. Rozhodující podle něj bylo stanovisko ministerstva financí a dopady na státní rozpočet. "Je to krok, který zapadá do toho postupného odbourávání některých docela drastických opatření, která dopadla na řadu sociálních skupin v roce 2011," řekl. Podle něj si státní pokladna v současné ekonomické situaci může tento krok dovolit.

Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně. Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo podle tehdejšího ministra financí a nynějšího předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména "napravit" nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvádějí autoři v důvodové zprávě.

Změna zákona podle nich také znamená návrat k původní koncepci, kdy se na tyto peníze nahlíželo jako na specifickou sociální dávku. Úprava podle nich také zajistí vojákům a příslušníkům bezpečnostních složek určité sociální jistoty za doby trvání služby a do značné míry jim vykompenzuje náročnost jejich služby pro stát.

Výsluhy a odbytné se daní od roku 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později.

 

Právě se děje

Další zprávy