Policie odložila vyšetřování Agrofertu kvůli korunovým dluhopisům

ČTK ČTK
29. 10. 2018 10:46
Finanční úřady kvůli korunovým dluhopisům provedly zatím 488 daňových kontrol, z toho jich 157 dokončily. Dalších 279 subjektů je nyní kontrolováno.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Reuters

Praha - Vyšetřovatelé odložili trestní oznámení na holding Agrofert kvůli nezdaněným korunovým dluhopisům, uvedl v pondělí server iRozhlas.cz.

Veřejnost se o dluhopisy začala zajímat na začátku loňského roku v souvislosti s tehdejším ministrem financí a nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO), který nakoupil tyto obligace své tehdejší firmy za 1,5 miliardy korun. Výnos činí ročně asi 90 milionů korun, Babiš, který později vložil Agrofert do svěřenského fondu, z něj neplatí daň. Firma rozhodnutí vyšetřovatelů vítá.

"Ve věci nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující tomu, že by popsaným jednáním došlo ke spáchání trestného činu. Rozhodnutím policejního orgánu ze dne 23. srpna 2018 byla věc odložena, neboť nejde o podezření z trestného činu a není namístě věc vyřídit jinak," sdělil serveru mluvčí Aleš Cimbala z Městského státního zastupitelství v Praze. Vyšetřovatelé sloučili do jednoho řízení několik trestních oznámení.

Agrofert rozhodnutí vítá. "Od začátku bylo vše podle zákona a orgány nemohly dojít k jinému závěru," uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů loni v únoru své akcie Agrofertu do svěřenských fondů.

Finanční úřady kvůli korunovým dluhopisům provedly zatím 488 daňových kontrol, z toho jich 157 dokončily. Dalších 279 subjektů je nyní kontrolováno. Podáno bylo po prověrkách celkem 91 dodatečných daňových přiznání a 28 trestních oznámení. Finanční správa vyčíslila škodu na 494 milionů korun.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ji využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejně emitovat obligace i firmy. Úroky z těchto dluhopisů jsou osvobozeny od daně. Možnost vydávat obligace v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona s rokem 2013.

Kvůli kauze korunových dluhopisů tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v květnu loňského roku odvolal Babiše z funkce ministra financí.

 

Právě se děje

Další zprávy