Výroční dvacky rychle zmizely. Dají se však sehnat i později

kah kah
4. 2. 2019 19:26
Česká národní banka ukončila výměnu výročních dvacetikorun a stokoruny s přítiskem loga banky. Zájem lidí o výměnu byl mimořádný.
Dvacetikoruny s Karlem Englišem (ilustrační foto)
Dvacetikoruny s Karlem Englišem (ilustrační foto) | Foto: Jakub Zuzánek

Česká národní banka vydala u příležitosti 100. výročí československé měny výroční dvacetikoruny s portréty Aloise Rašína, Karla Engliše a Viléma Pospíšila. A ještě běžnou stokorunu s přítiskem výročního loga banky.

Na všech svých sedmi územních pracovištích zaznamenala obrovský zájem veřejnosti. Lidé na stáli před budovami ČNB i několikahodinové fronty.

Výměna mincí a bankovek byla již ukončena, zásoby byly čtvrtý den výměny vyčerpány. Emise byla stanovena v množství 200 000 kusů od každého vzoru dvacetikorun, tedy celkem 600 tisíc kusů těchto mincí, a 200 000 bankovek s přítiskem. Na pracovištích ČNB si zájemci mohli vyměnit najednou tři kusy od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě, tedy až devět dvacetikorun a tři speciální stokoruny. 

Pět dní trvala výměna i prvních třech výročních dvacetikorun, které banka nabídla veřejnosti v říjnu minulého roku. 

Zájemce, kteří nestihli peníze vyměnit, ČNB uklidňuje. Mince totiž bude možné získat ještě později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, které budou obsahovat i dvacetikoruny s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a E. Beneše, které byly vydané v říjnu 2018.

Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě (proof). Sady mincí ve špičkové kvalitě bude prodávat jejich výrobce Česká mincovna, sady mincí v běžné kvalitě budou distribuovány prostřednictvím smluvních partnerů ČNB pro prodej sběratelského materiálu. 

Historicky první pamětní bankovka s Aloisem Rašínem, která byla emitována 31. ledna 2019 je numismatickým počinem, a proto se podobně jako všechny pamětní mince distribuuje prostřednictvím smluvních partnerů banky.

Lidé čekali na výroční mince. Fronta k ČNB měla téměř půl kilometru | Video: Blahoslav Baťa

Emise mincí a bankovek ke 100. výročí česko-slovenské koruny

30. ledna 2019

Dvacky - tři mince s nominální hodnotou 20 Kč nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu - prvního ministra financí Aloise Rašína,  jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Od každého motivu je vydáno 200 tisíc kusů.  Navazují na úspěšnou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. 

Stokoruna - oběžná bankovka o nominální hodnotě 100 Kč, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Tento tzv. přítisk je umístěn na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny. Jsou vydává v množství 200 tisíc kusů.

31. ledna 2019

Pamětní stovka - poprvé v historii vydá národní banka také pamětní bankovku s názvem Budování československé měny, připomínající osobnost prvního československého ministra financí Aloise Rašína. Bankovka se nedá pořídit na pracovištích ČNB, nabídnou jí smluvní partneři banky pro prodej sběratelského materiálu. Její cena je stanovena na jeden tisíc korun.

100 milionová mince - Nebude sice k mání, ale k vidění ano. Vysokohmotnostní mince v nominální hodnotě 100 milionů korun z ryzího zlata má průměr 53,5 cm a váží 130 kg. Jedná se o druhou největší minci světa. Lidé si ji budou moci prohlédnout od 1. února do 28. dubna na výstavě 100 let česko-slovenské koruny v Císařské konírně Pražského hradu.

5. března a 10. dubna 2019

10 tisícová mince - 5. března 2019 bude v prodeji mince v nominální hodnotě 10 000 Kč s názvem Zavedení československé měny. 

Bimetalová mince - má nominální hodnotu dva tisíce korun. Mince ponese zlatou inlej s replikou československé korunové mince z roku 1922 ve stříbrném korpusu. Připomene vznik koruny coby peněžní jednotky nového státu. Podle guvernéra Rusnoka jde o druhou takovou minci v novodobé historii státu a v prodeji bude sedm tisíc kusů od 10. dubna. 

3. července 2019

Pětistovka - Na červenec 2019 připadne další důležité datum, a to 100 let od zahájení vydávání československých platidel. K tomuto výročí banka vydá pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 500 korun.

Zdroj: Kateřina Hovorková
 

Právě se děje

Další zprávy