Obří hala, co se rodila v bolestech. Nexen už chrlí gumy, Česko mu na to dá miliardy

Klikněte pro vstup do galerie.
Jihokorejská společnost Nexen ve středu na Lounsku otevřela svůj první závod na výrobu pneumatik mimo Asii. Aby firma dosáhla na slíbené miliardové investiční pobídky od vlády, musela provoz rozjet do prosince 2019.
Celková výše investice je necelých 23 miliard korun. Po automobilkách Hyundai a TPCA jde o třetí nejvyšší částku v historii Česka. Firma začala najímat zaměstnance dlouho před plným provozem, lákala je mimo jiné na výkonnostní odměny ve chvíli, kdy se výroba rozjede na 100 procent. To se dlouho nedělo a lidé začali z firmy odcházet.
Ve firmě aktuálně pracuje 850 zaměstnanců. Do tří let se jejich počet zvýší na 1300.
Od státu může Nexen dostat zpět až 3,6 miliardy korun. Za jedno vytvořené pracovní místo dostane společnost 200 tisíc korun, na pozemek získala slevu 24 milionů.
Foto: Nexen
Jan Prokeš Jan Prokeš
28. 8. 2019 10:12
Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire začal v průmyslové zóně nedaleko Žatce ostrý provoz ve zdejší továrně. Jedná se o jeho první pneumatikárnu mimo Asii. Aby společnost dosáhla na státní pobídky, musela nasadit plný provoz do konce letošního roku. Rozjezd obří továrny ovšem provázely velké komplikace.
 

Právě se děje

Další zprávy